2010-01-08 14:45:41• hírek • Parajdi Andrea

Betartjuk az újévi fogadalmat?

Meglehet, hogy az újévi fogadalmak közül a „jövőre majd odafigyelek" kijelentések leginkább a sportolás, súlycsökkentés, vagy alakformálás esetében válnak valóra. Jellemzően ugyanis az év eleji hónapokban vannak zsúfolásig a különböző mozgáslehetőséget kínáló szalonok.

Szinte már hozzátartozik az újévköszöntéshez, hogy ilyenkor valamilyen „új céllal" rukkolunk elő. Felmérjük mi az amit az előző évben -esetleg években - lényegesen elhanyagoltunk, majd igyekszünk megnyugtatni a lelkünket olyan fogadalmakkal, amelyeknek megvalósítása pótolhatná a korábbi hiányosságainkat. A számtalan egyéni terv mellett leggyakrabban arra teszünk fogadalmat, hogy leszokunk a cigarettáról, vagy legalábbis csökkentünk a napi adagon, kevesebb alkoholt fogyasztunk, és persze odafigyelünk az egészséges életmódra.

Nehéz lenne ezek közül azt felmérni, hogy az újév kezdetével kevesebb cigarettát, vagy kevesebb italt vásárolnak-e a fogyasztók - a decemberi ünnepekhez képest biztosan -, hiszen ezek olyan élvezeti cikkek, amelyről naponta szoknak le, és naponta szoknak rá az emberek. Ennél jobban felmérhető azoknak a száma, akik különböző fitnesz, vagy sporttermekbe járnak, s szinte szemmel látható ahogyan újév elején megnövekedik a „kereslet".

Szatmárnémetiben is immár számtalan olyan szolgáltatás közül válogathatunk, amelyek a mi egészségünk megőrzését szolgálják, nekünk egyszerűen csak annyi a dolgunk, hogy megkeressük a számunkra leginkább tetsző testmozgási formát, és időt szakítsunk a rendszeres edzésekre. Úgy tűnik, éppen az év eleji hónapok azok, amelyek vonzzák a termekbe a fogyni, vagy formálódni vágyókat.

Kerekes Emőke, a Fitland Szalon tulajdonosa azt mondja ennek több oka is lehet: a hideg időszakban az egyik legjobb kikapcsolódás sportolni járni, nem beszélve arról, hogy ilyenkor mindenki arra törekszik, hogy a nyár megérkezéséig olyan alakot formálhasson, amellyel nem kell szégyenkeznie, ha kivonul strandolni. Egy szó, mint száz: az újév elején rendszerint nagyobb bennünk a lelkesedés.

-Decemberben jönnek a legkevesebben sportolni, ilyenkor mindenki az ajándékvásárlással van elfoglalva, a karácsonyra való készülődés pedig sokak kasszáját ki is meríti, ezért inkább jövő évre hagyják az ilyen, nem létszükségletű kiadásokat - magyarázza Kerekes Emőke, aerobik oktató, aki úgy véli jelenleg naponta kétszer annyian keresik fel az általa működtetett szalont, mint amennyien tették azt az év végén.

A különböző tornatermekben jellemezően májusig lesz a legnagyobb a forgalom, a jó idő megérkezésével a négy fal közül mindenki igyekszik a természetbe vonulni, de az is lehet, hogy akkora már az újévi fogalmak is elavulttá válnak.


Az év elején sokan válassztják a testmozgás valamely formáját.
Az év elején többen sportolnak, májusban kezd csökkeni a "mozgáskedv"


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: