2011-07-28 12:05:27• hírek • Kocsis Zoltán

Betarthatatlan törvény vigyázna az épületekre

A Szatmár megyei Posta Rákóczi (Mihai Viteazul) utcán található szomorú állapotáról a Szatmar.ro is beszámolt, ám sajnos nem ez az egyetlen rossz állapotban lévő ingatlan Szatmárnémetiben. Gyorsan hozzátesszük azonban, hogy a jelenség nem szatmári specifikum. Ennek következtében a román parlament július 11.-én elfogadott egy törvényt, amely ezen épületek sorsán kíván segíteni. Megjósolhatóan sikertelenül.

A törvény előírja ugyanis, hogy minden egyes polgármesteri hivatalnak fel kell leltároznia a közveszélyes állapotban lévő épületeket és fel kell szólítaniuk a tulajdonosaikat, hogy azokat felújítsa. „Eddig minden szép és jó", mondta Ilyés Gyula, „de mi van akkor, ha neki egyszerűen nincs rá pénze?", tette fel a kérdést a polgármester. Mert hát hiába kap különböző adókedvezményeket az illető tulajdonos, van olyan, hogy az embernek egyszerűen nincs pénze...

Ebben az esetben a polgármesteri hivatalok egyet tehetnek: jegyzőkönyvet küldhetnek ki az illetőnek. Ám a felelősség őt -a polgármesteri hivatalt - terheli, így őt büntethetik meg. S hogy ki szabhatja ki a büntetést? Hát a polgármesteri hivatal!
„Tehát én megbüntethetem saját magamat - vajon ki fogja ezt megtenni. A román törvényhozás az utóbbi időben olyan mértékben degradálódott, hogy az már nem csak nevetséges, hanem veszélyes is. A parlament elfogad egy törvényt, majd sorra jönnek a módosítások, mert rájönnek, hogy ezt vagy azt elrontottak benne", fakadt ki Ilyés.



A polgármester hozzátette, hogy 2004-2007 között könnyű volt bevonni a magán tőkét, akkor nagy volt az érdeklődés az ingatlanok iránt. Azóta azonban elszabadultak az ingatlanárak, amit tetézett a gazdasági válság, így jelenleg a magánszférát nem lehet bevonni a felújításokba. „Különben is, amit nem tudtunk megcsinálni 20 év alatt, azt nem fogjuk tudni megtenni két-három év alatt", mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: