2019-07-25 08:28:37• hírek • Nagy Tímea

Beszívott zombik: Látványos létszámcsökkenés még mindig nem érzékelhető

Olvasók küldték (videóból kivágva), a 14-es lakónegyedben készült a felvétel
Olvasók küldték (videóból kivágva), a 14-es lakónegyedben készült a felvétel

Az utcákat járva szinte minden nap találkozunk egy-egy – vélhetően – drog hatása alatt álló fiatallal, aki illuminált állapotban ül, áll vagy fekszik közterületen.

Nem csak padokon foglalnak helyet a tizenévesnek kinéző fiúk, lányok, hanem az útpadkán, falnak támaszkodva, a fűben feküdve, de akár lépcsőfeljárókon is „alszanak”. Ahol betépnek, ott maradnak józanodásig, közben csüng a fejük, mintha megfáradtak volna.

 

Az efféle tudatmódosító szerek hatása alatt álló emberek nem jelentenek veszélyt a járókelőkre, hiszen öntudatlanul gubbasztanak, mégis felvetül a kérdés, jól van-e ez így? Az előfordulásuk tavasz óta, az elmúlt pár hónapban mit sem csökkent. A rendőrség, olybá tűnik, szélmalomharcot vív a jelenséggel szemben.

 

Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség legutóbbi felmérése szerint háromból mindösszesen csak egy diák véli úgy, hogy az új pszichoaktív szerek alkalmankénti fogyasztása veszélyes lehet, a rendszeres használat azonban már 60 százalékuknak potenciális veszélyforrásként tűnik fel. Hogy honnan szerzik be a fiatalok ezeket a sokak által csak dizájner drogként ismert anyagokat? 25 százalékuk a szórakozóhelyeken, 20,6 százalékuk az utcán vagy a parkokban. Ugyanilyen arányban vannak azok is, akik az internetről szerzik be a szert, 14,8 százalékuk azonban egyenesen a terjesztő „főhadiszállásáról” vásárol. 9,5 százalékuk a kávézókban, 7,4 százalékuk pedig az iskolában (!) szerzi be az ebbe a csoportba tartozó kábítószeradagját.

 

Olvasó küldte, a 14-es lakónegyedben készült a felvétel

 

A cikkben szereplő olvasói képek is bizonyítják, mindegy melyik városrészről van szó, a zombidrog elterjedt Szatmárnémeti-szerte. A fiatalok akár játszóterek közelében is használják, nem érdekli őket, ki mit szól, s a szülő hogyan magyarázza meg a gyermekének, minek voltak szemtanúi.

 

Míg az egyik felvételen a tizenéves épp egy slukkot gyárt magának, a másikon már a hátát nekivetette a tömbháznak és „elszállt”.

 

A környék lakossága pedig imádkozik, nehogy valaki megkínálja a gyermekeket.

 

“A gimnáziumban a fiatalok többsége már pontosan tudja, honnan és mennyiért lehet beszerezi a különböző egészségre káros anyagokat, drogokat. Sokan sajnos maguk készítik el a tudatmódosító szereket, sokszor háztartási vegyszereket, csótányirtó sprayt, patkánymérget is felhasználva hozzájuk" – mondta el korábban Camelia Iacob, a Szatmár Megyei Kábítószer-ellenes Központ szakértője. Hogy van-e kiút?

 

Könnyű a rendőrséget hibáztatni, mint a saját gerendát észrevenni. A szülői felelősség hárítása nem jelent megoldást a problémára. Hatékony megoldási kísérlet talán a lakosság és a hatóság összefogásában keresendő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: