2019-04-09 08:38:52• hírek • Közlemény

Beszélj bátran! – Bonus Pastor Országos Találkozó volt Szatmáron

Negyedik alkalommal tartották meg Szatmárnémetiben a Bonus Pastor Alapítvány Országos Találkozóját a szatmári Új Remény Egyesület és a Hans Lindner Alapítvány közös szervezésében. 

Három napon keresztül épült, erősödött együtt a hitben mintegy 130 résztvevő. Egy évben háromszor tartanak, szerveznek ilyen találkozót az ország különböző pontjain, nagyjából kétévente kerül sor Szatmárnémetire. A Bonus Pastor Alapítvány célja, hogy segítséget nyújtson az alkohol-, drog-, szerencsejáték- és egyéb függőségekben szenvedőknek, valamint hozzátartozóiknak.

„Üljünk le és beszéljünk…” avagy hogyan pótoljuk be az elmulasztott beszélgetéseket. – fogalmazták meg az alkalom mottóját a szervezők.  Dr. Puskás Csaba egyházmegyei főgondnok, a szervezet helyi felelőse és vezetője köszöntött pénteken 17 órától a Szatmárnémeti Református Gimnázium disztermében.

Igei biztatással érkezett Király Lajos a Szatmár Református Egyházmegye esperese. Köszöntött Magyar Lóránd parlamenti képviselő, Erdei D. István parlamenti képviselő, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere. Fehér László Nyíregyházáról, az AESz (Alkoholizmus Ellenes Szövetség) nevében érkezett, Bereckiné Pethő Katalin a debreceni Kék Kereszt csoport nevében érkezett. Szólt még az egybegyűltekhez Kóczinger Tibor, a Hans Lindner Alapítvány elnöke, Békéssy Erzsébet környezetvédelmi igazgatónő, Szeredai Ervin, az Új Remény Egyesület alelnöke és házigazdaként Póti Eduárd, a Szatmári Református Gimnázium igazgatója.

A nyitó áhítatot Fehér János orosi lelkipásztor tartotta, szombaton délelőtt pedig Dohi Zoltán, az Emanuel baptista gyülekezet pásztora hirdetett Igét. Horváth Mária szociális munkás két előadást tartott, majd csoportbeszélgetések, ismerkedések, szabadidős programok következtek ezután. Szakács Előd, a Bonus Pastor munkatársának áhítata és Láposi Csaba könnyűzenei koncertje zárta a szombati napot.


Vasárnap, a délelőtti istentiszteleteken öt párhuzamos helyszínen tartottak bemutatót, bizonyságtevést és hangzott az igehirdetés Isten új dimenzióiról a beszélgetésekben. A Szatmár-Szigetlankai Református Egyházközségben dr. Horváth Levente, a Bonus Pastor Alapítvány kuratóriumának elnöke hirdetett Igét. A Szent Miklós görögkatolikus templomban, a Batizi római katolikus templomban, Vetés református templomában és Szatmárhegy református templomában a helyi lelkipásztorok igehirdetése után szólt a személyes bizonyságtétel.

A meghívott előadó és az igehirdetők beszéltek arról, hogy miért érdemes beszélni, beszélgetni. A kommunikációnak, az interakciónak a lényegéről volt szó. Hangsúlyos a metakommunikáció, hogy egymás szemébe nézzünk, hogy lássuk egymás testtartását, mozdulatát, arckifejezését, lássuk azt a hangsúlyt, hanghordozást, hangerőt, amivel kifejezzük magunkat. Ezek mind befolyásolják egymás megértését. Jób könyve alapján Isten és ember, valamint ember és ember közötti kommunikációról szóltak a prédikációk. Az Istennel szemben is megengedhetjük magunknak, hogy perlekedjünk, illetve humorosan, vagy irónikusan de sohasem cinikusan, vagy más formában, de őszintén megnyílhatunk előtte, ha dühvel, vagy keserűséggel, de kiönthetjük előtte szívünket.

Az istentiszteleteken az emberek nyitott füllel és szívvel hallgatták a bizonyságtételeket, élő, személyes történeteket. Az alkalom végén sokan érdeklődtek is az alapítvány munkája iránt, hiszen nincs olyan ember, aki ne ismerne olyan valakit, akinek szüksége lenne erre a szolgálatra. Mindenkit biztatunk ezzel a cikkel is, bátran keressék meg a szolgálatkész csapatot!

Minden hétfőn délután 6 órától a Kossuth kertben, a Zöld házban tartanak ingyenes utógondozói beszélgetést, ahova minden szenvedélybeteget és hozzátartozót szeretettel várnak. Üljenek le és beszélgessenek!  Elérhetőség: http://bonuspastor.ro/ 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: