2014-03-31 12:49:11• hírek • Szatmár.ro

Beszélgetés a kisebbségi tudomány jövőjéről

dr. Murádin János Kristóf kolozsvári egyetemi tanár tartott előadást a posztModern Távlatok Művelődési Műhely keretében.

A csaknem egyórás előadása során az erdélyi szellemi élet 20. században bekövetkezett tudománytörténeti változásairól beszélt. Megállapította: tudományos műhelyeink egyre kevésbé számítanak szellemi otthonnak a kisebbségi emberek számára. Legfőbb tanulságként azt emelte ki, hogy csak a román állammal való szoros együttműködésben biztosítható tudományos életünk eredményes fejlődése nemzetközi tekintélyének fenntartása.

Felkért hozzászóló Thoroczkay Sándor volt. Hozzászólt még Felician Pop, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója, Décsei Miklós, a Szatmár Megyei Zsidó Hitközösség elnöke, László Róbert, a Szatmár Megyei Könyvtár aligazgatója, Enyedi István néprajzkutató, Nagy Orbán színművész, Ferenczi Tímea informatikus.

A hozzászólók hangsúlyozták, hogy a romániai értelmiségi elit egyre nagyobb válságban van, egyre nehezebben találja meg a méltó helyét a társadalomban, ezért tudományszervező szerepe minőségileg romlik.

Kereskényi Sándor szerint a fiatal tehetségek elmenekülnek az országból. Ez a folyamat már a két világháború között megkezdődött, az államszocializmus idején felgyorsult, ma pedig általános jelenség. Ha nem sikerül megállítani, az elhúzódó romániai értékválság tragikus fordulatot vehet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: