2011-10-25 14:17:46• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Beszédet mondott Mihály király

Mihály 1921-ben született, már hatévesen ő volt hivatalosan az ország uralkodója, miután nagyapja, I. Ferdinánd meghalt, apja, Károly herceg pedig lemondott a román trónról, és elhagyta az országot. Mivel 1927-ben még kiskorú volt, helyette régensek uralkodtak, majd a román kormány 1940-ben ültette trónra a 18 éves királyt, de csak korlátozott, formális hatalmat biztosítottak számára. 1947-ben a kommunisták által kikényszerített lemondása után külföldre menekült, és csak az 1989-es rendszerváltás után térhetett vissza hazájába.

A demagógiának, a primitív önzésnek, a hatalomhoz való ragaszkodásnak és az önkénynek nincs helye a mai román intézményrendszerben - mondta kedden a román parlamentben Mihály, Románia volt királya, akit kilencvenedik születésnapja alkalmából kértek fel erre a szereplésre.

A számos közéleti személyiség, volt román államfők és miniszterelnökök jelenlétében megtartott mintegy tízperces beszédben Mihály arra buzdította a románokat, hogy bízzanak a demokráciában, a demokratikus intézményekben és azok szabályaiban.

Hangsúlyozta: húsz évvel a rendszerváltás után eljött az ideje annak, hogy végleg szakítsanak a múlttal. Rámutatott: a demagógiának, a primitív önzésnek, a hatalomhoz való ragaszkodásnak és az önkénynek nincs helye a mai román intézményrendszerben, azok az 1989 előtti időszakra emlékeztetnek. Mint mondta, ő és felesége, Anna királyné továbbra is szolgálni fogják az országot. 

A volt király beszédét éles belpolitikai vita előzte meg, hiszen a parlamentbe való meghívásának ötletével az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) állt elő, amit a PNL, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta ellenzéki Szociálliberális Szövetség (USL) egységesen felkarolt.
A román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) vezetősége nem értett egyet az ellenzék javaslatával, és a parlamentbe való meghívás ellen szavazott. Igaz, a demokrata pártban is voltak olyan törvényhozók, akik elégedetlenségüket fejezték ki a PD-L királyellenes álláspontja miatt.

A konfliktus hátterében az áll, hogy a PD-L által támogatott Traian Basescu államfő és a királyi család között már hosszabb ideje megromlottak a kapcsolatok. Basescu nemrég azzal vádolta az egykori uralkodót, hogy az 1947-ben a kommunisták által kikényszerített lemondásával elárulta hazáját. Basescu szerint a király felelős a romániai holokausztért, amit román történészek cáfoltak, hiszen a második világháború ideje alatt a Ion Antonescu tábornok által vezetett katonai diktatúra irányította Romániában, a királynak pedig csak jelképes hatalma volt.

A volt király ünnepi beszédén így nem volt jelen sem Basescu államfő, sem Emil Boc miniszterelnök, sem Roberta Anastase, a képviselőház demokrata párti elnöke. Viszont ott volt Ion Iliescu volt államfő, aki közvetlenül a rendszerváltás után többször is megakadályozta a király visszatérését Romániába. A kétezres évek elején azonban Iliescu és Mihály kibékült, miután Iliescu elismerte, hogy tévedett. Azóta a királyi család visszakapta egykori vagyonának egy részét, így a sinaiai Peles-kastélyt is.

A volt uralkodó beszédét politikai elemzők történelmi jelentőségűnek nevezték, de inkább csak jelképes erejét hangsúlyozták. Maguk az ellenzéki politikusok is leszögezték, hogy Románia továbbra is köztársaság marad, a felmérések szerint a lakosság többsége is egyetért a jelenlegi államszerveződési formával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: