2012-03-13 22:29:25• hírek • Kocsis Zoltán

Beszámoltak az elmúlt négy év munkájáról

Kedd délután a Megyei Múzeum előadótermében tartotta meg Választmányi Gyűlését az RMDSZ Szatmárnémeti Szervezete, amelynek során Ilyés Gyula polgármester, Kereskényi Gábor alpolgármester, Csehi Árpád megyei tanácselnök valamint a városi tanács szövetségi tagjai beszámoltak az előző négy év teljesítményéről.

„Noha a szabályaink szerint tisztségviselőinknek a választmány előtt kellene beszámolniuk, mi úgy döntöttünk, a szatmári magyarság előtt adjanak számot. Ezért minden magyar előtt nyitottak a terem ajtajai", mondta Kereskényi, aki egyben az RMDSZ Szatmárnémeti szervezetének az elnöki tisztségét is ellátja.

A beszámolók sorát Ilyés nyitotta, aki kiemelte, hogy a 2004-2008 között tapasztalt gazdasági emelkedés után 2008 őszén, a gazdasági világválság kitörésével, „egy hét alatt leállt minden jelentős befektetés. A csökkenő bevételek és a növekvő kiadások pedig rányomták bélyegüket a teljes mandátumra". Elmondta, hogy napokon belül három bevásárlóközpont állította le beruházásait, a földalatti parkoló kivitelezési szerződését már csak alá kellett volna írni, amikor a spanyol cég meghátrált.

A nehéz gazdasági körülmények közepette közel száz utcát modernizált (ezek közül egyes esetekben földes útból lett műút, más esetben pusztán újraaszfaltozásról volt szó) a város; felújította a Solidaritatii és a 16-os lakónegyedeket; 33 kilométer járdát modernizáltak; 1400 parkolóhelyet létesítettek; 12 tömbház hőszigetelését készítették el kormánytámogatással.

A polgármester kiemelte, hogy Szatmárnémeti volt az első romániai város, ahol befejeződött az ISPA-program (közművesítés) és az ingatlanok visszaszolgáltatása is. Szintén uniós támogatással sikerül renoválni a Ioan Slavici iskola épületét, a Kossuth-kertben található egykori közfürdőt, míg idén tavasszal veszi kezdetét a város északi részének jelentős modernizációja - ezt 15 millió eurós európai támogatás teszi lehetővé.

Ilyés Gyula tartja beszámolóját

Ilyés pozitívnak látja a városban elindult tendenciákat. Elmondta, hogy Szatmárnémeti eladósodási aránya 13%, miközben a törvény szerint 30%-ig jónak minősíthető. A tavalyi esztendőben majdnem kétszer annyi embert alkalmaztak (2101), mint amennyit elbocsátottak (1153), három nagy gyár, a Zollner, a Draxlmayer és a Casco pedig bővíteni készül üzemeit, miközben az Ipari Parkban további két gyár készül megkezdeni működését - ez 1500-1600 új munkahelyet jelent. Szintén a jövőképet érinti, hogy elkészültek a harmadik híd tervei, egy termálvíz-felhasználási stratégia és készülőben van egy új városrendezési terv is.

Tíz perces beszámolójában Kereskényi kiemelte, hogy 58 tervezetéből 57-et elfogadott a városi tanács az elmúlt négy évben. „Az az egy sajnálatos módon a kétnyelvű utcanévtáblákat érintette", mondta. Az elfogadottak közül az alpolgármester kihangsúlyozta többek között az iskolahálózat megalkotását, az Ostrovului-utcai szükséglakások kialakítását, a Kálvin-tér elnevezését, a szociális segélyek megítélésének szigorítását.

Kereskényi kiemelte, hogy Scheffler Jánosról, Krúdy Gyuláról, Károli Gáspárról, Ács Alajosról és Kafka Margitról sikerült utcát elnevezni. Nagyon fontosnak tartotta a Kölcsey Ferenc Főgimnázium ügyének rendezését, a II. Rákóczi Ferenc szobor megvalósítását. Egy hozzászólásra reagálva elismerte, hogy a civil szervetekkel való együttműködés lehetne szélesebb körű is és alig burkolt célzásokat intézett a másik két magyar párt megosztó tevékenysége ellen.

Kereskényi Gábor

Fógel László frakcióelnök sajnálatát fejezte ki, hogy a koalíciós partnerrel, azaz a PDL tanácsosaival szinte lehetetlen volt az együttműködés és hangot adott annak is, hogy a román pártok sokszor etnikai törésvonal mentén hozták meg döntéseiket.

A tanácsosok közül Maskulik Csaba rendkívül csalódottan vélekedett az elmúlt négy évről és negatívan nyilatkozott a megvalósításokról. „Jóval kevesebbet értünk el, mint amit szerettünk volna négy évvel ezelőtt", jelentette ki, nem burkoltan bírálva a polgármestert is.

„Az előírások szerint a megyei választmány előtt kellene beszámolnom, ám mivel én a város szervezet támogatásával lettem a Szatmár Megyei Tanács elnöke, úgy érzem, itt is el kell számolnom", kezdte beszédét Csehi Árpád.

Csehi Árpád beszámolója előtt

„Rendkívül jó volt a megye és a város közötti együttműködés, sok esetben ez együttgondolkodást jelentett", mondta. Csehi elsősorban azokra a projektekre tért ki, amelyeket Szatmárnémetivel karöltve sikerült megvalósítani. Ilyen az északi elkerülő út, amelynek megépítéséhez még idén hozzáfoghatnak; a szemétszállítás megoldása; az egészségügyi intézmények - Járványkórház, Sürgősségi, Járóbetegközpont, Régi Kórház - modernizálása.

„Ma kaptam a jó hírt, hogy Szatmár megye idén további hét millió lejt kap a kormánytól az egészségügyi intézmények épületeinek felújítására", mondta.

A közelgő választásokkal kapcsolatban Csehi kijelentette: „nagyok az elvárások és nagy a felelősség is, de az RMDSZ készen áll ismét síkra szállni a magyarság érdekeiért".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: