2009-06-29 09:00:16• hírek • Gozner Gertrud

Beszámoltak a rablók elfogásáról

A Johann Ettinger Német Líceum két diákja rabolta ki múlt szerdán a Golescu híd lábánál található RCS-RDS telefon-, internet-, és kábeltévé szolgáltató kasszáját. A Szatmár Megyei Rendőrség nyomozói szerint a fegyveres rabló nem egyedül követte el a tettét, hanem társa is akadt egy 17 éves fiatal személyében. Az elkövetőket szombaton tartóztatta le a szatmári rendőrség.

A Szatmár Megyei Rendőrkapitányság épületében délután egy órakor Liviu Taut rendőrkapitány tartott sajtótájékoztatót az ügyről. A Golescu híd lábánál található RCS-RDS pénztár biztonsági szempontból komoly hiányosságokat mutatott ezért is rabolhatták ki kétszer egymás után - kezdte beszédét Taut.

A rendőrség munkatársai először egy öt személyből álló gyanúsított körön belül vizsgálódtak. A nyomozás során, amint a kihallgatásokra sor került folyamatosan cserélődött a gyanúsítottak személye - tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Első körben újra számba vették a márciusi rablás gyanúsítottjait, így jutottak el ahhoz a személyhez aki ismerte a mostani elkövetőt. Házi feladatként adták ki számukra, ha hallanak valamit az üggyel kapcsolatban jelentsék a rendőrségen. Így is történt, az egyikük információkkal kereste meg a kapitányságot, és így jutottak el végül a tetteshez - hangzott el.

A fiatalkorú tettestárshoz már a rablón keresztül jutottak, mint kiderült gyerekkori jóbarátok, máskor is kisegítették egymást. Az elkövető lakásán a nyomozók megtalálták a pisztolynak látszó öngyújtót, az álarcot, a rablás során viselt ruházatot, ráadásul elfogatása napján ugyanazt a cipőt viselte mint a támadáskor. Az ellopott pénzösszegből 900 lej került elő, a többiről a rabló nem tudott elszámolni, ezért a hiányzó összeget később a család dobta össze.

A rabló, aki fegyverrel fenyegette meg a RCS-RDS pénztár alkalmazottját a 18 éves Surányi Krisztián volt, segítője a szökésben a 17 éves fiatalkorú R. B. Mindketten a Német Líceum diákjai és mindketten kiváló tanulók, az egyikük 9, a másikuk 9,66-os tanulmányi átlaggal fejezte be a tanévet. Vasárnap délután a szatmári ügyészség mindkét elkövetőnek megtiltotta, hogy 29 napig elhagyják a várost.


Két tizenéves, eminens diák rabolta ki múlt héten az RCS-RDS kasszáját.


Surányi Krisztián a márciusi fegyveres rablásból inspirálódott, az interneten tanulmányozta a helyszínt és akkor döntötte el hogy a barátjával együtt ők is megpróbálkoznak vele. A két fiatal legalább hét éves börtönbüntetésre számíthatnak, ha a bíróság bűnösnek mondja ki őket előre kitervelt fegyveres rablás bűntettében. A rendőrség nem zárja a továbbiakban sem, hogy kapcsolat van a két rablás között, és az elkövetők ismerhetik egymást.

A fiatalok ügyvédje, Nicolae Daraban nyilatkozata szerint az ellopott 2800 lejt teljes mértékben sikerült visszaszerezni. Az ügyvéd szerint a fiatalok nem a pénzért követték el a rablást, a szüleik jómódúak, és nem tudtak a gyerekek által elkövetett tettről. Az internetről vették az ötletet, és szándékukban állt feladni magukat - tette hozzá.

A rendőrkapitány szerint a megyében egyre nő a bűnesetek száma. Az elmúlt napokban újabb két rablás történt Szatmárnémetiben. Szombat éjjel a régi főtéren feltörték az egyik lokál bowling termét, és az ott levő játékautomatákból összesen 6600 lejt zsákmányoltak. Egy másik rablásnak szintén egy szerencsejáték-gépeket üzemeltető terem esett áldozatul a Lovinescu utcában. Az álarcos férfi késsel és könnygázsprayjel fenyegette meg az alkalmazottat, majd 1020 lejjel a zsebében távozott.


Liviu Taut rendőrkapitány a sajtótájékoztatón.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: