2016-01-21 16:40:04• hírek • Kocsis Zoltán

Beszakadt alattuk a jég – felkészülés a gyakorlatra

Kétezertizenháromban állt le a kavicstermelés a túrterebesi bányatóban, azóta nem volt talán ilyen nyüzsgés a partjain, mint csütörtök délelőtt. Tűzoltók, speciális mentőegységek, mentőorvosok szállták meg ugyanis a tó déli partját. Több személy alatt beszakadt a tó jege, őket kellett kimenteni - legalábbis a gyakorlat szerint.

Szerencsére az, hogy kihasználva a gyönyörű télies időjárást, három pedagógus és tíz diák kilátogatott a bányatóra korcsolyázni, csúszkálni és többük alatt beszakadt a jég, csak a mentési gyakorlat forgatókönyvében történt meg. A négy centis jég alatti vízbe így nem a három pedagógus, hanem a Multisalva Speciális Mentési Egyesület két tagja került - természetesen speciális hőszigetelő ruhába öltözve. A forgatókönyvbeli vízbe fulladt pedagógus pedig egy speciálisan kialakított báb volt.

A gyakorlat sajnos több mint két és fél órát késett, mivel a nyíregyházi tűzoltókat előbb út közben egy vaddisznó, majd a GPS-technológia viccelte meg, így ők - valamint a nyíregyházi Vöröskereszt tagjai - mintegy 58 kilométerrel eltévesztették a célt és Bükkszoldobágyon kötöttek ki...

A holt időt kihasználva Fülöp Szabolcs és csapata előkészítette a terepet, a tűzoltóság tagjai pedig megismerkedhettek a Multisalva különleges felszereléseivel.

Végül megérkeztek a magyarországiak, innentől kezdve aztán minden ment, mint a karikacsapás. A helyi általános iskolából kivezényelt gyerekek jajveszékeltek, az „áldozatok" ismét megmártóztak a 4 Celsius-fokos vízben, a tűzoltók a felfújható csónak segítségével kimenekítették a jégben megkapaszkodó áldozatokat. A Vöröskereszt munkatársai közben meleg takarókkal igyekeztek a gyerekek megsegítésére, a pszichológus pedig gondozásba vette azt a tanulót, aki csodával határos módon menekült meg és aki sokkot kapott. Az átfázott pedagógusokat pedig a rohammentő orvosai vették át.

Miután minden élőt elláttak, a Multisalva és a Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Közhasznú Egyesület két speciálisan felszerelt búvárja a jég alá merült, hogy megtalálja és a felszínre hozza a megfulladt pedagógust jelképező bábot.

A mentést követően a résztvevők közösen kielemezték a történteket, majd mindannyian kiélvezték annak jótékony hatásait, hogy a bográcsban időközben a tea helyét a finom leves vette át.

A csütörtöki esemény tulajdonképpen felkészülés volt arra a gyakorlatra, amit februárban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartanak. Ez pedig egy uniós program részét képezi, amelyben a Multisalva, a Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Közhasznú Egyesület, a Csengeri Szent Flórián Tűzoltó és Vízimentő Egyesület, a szatmári és a nyíregyházi tűzoltók és a két Vörös Kereszt vesz részt. Célja pedig a jobb és hatékonyabb együttműködés elérése különböző katasztrófahelyzetekben.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: