2013-02-04 15:04:00• hírek • Szatmár.ro

Bernarda Alba háza Szatmáron

A Bernarda Alba háza című produkciót a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem I. éves magiszteri színész szakos hallgatóinak vendégjátékban hozzák el Szatmárnémetibe.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem új évadának első bemutatójában Patkó Éva rendező, a Művészeti Egyetem tanára új kontextusban képzelte el és vitte színre Federico García Lorca Bernarda Alba háza című drámáját.

Az előadást dalbetétek, flamenco táncok teszik újszerűvé, de a zenés színrevitel mellett a dráma alaphelyzete megmarad: Spanyolország. Forró nyár. Gyászba öltözött nők tragédiája.

Bernarda Alba házát - férje halála után - jéghideg veremmé változtatja, ugyanis a hagyományoknak megfelelően a nyolcéves gyász ideje alatt a kinti világra néző minden ajtó és ablak becsukódik. A családfő halála megszünteti a lehetőségét annak, hogy lányai ismerkedjenek azzal, ami a házon kívül van.

A bezártság túlfűtött vágyakat szül és a rácsok mögé zárt nők sorsának minden pillanata alkalom arra, hogy tragédia történjen, főleg ha mindannyian ugyanabba a férfiba szerelmesek, de csak egyiküknek sikerülhet férjhez menni hozzá. Nőiségük pusztulásra van ítélve, van, aki beletörődik, megalkuszik, de van, akinek csak erősödik a szenvedélye. Sejthető titkok neheze nyomja a szíveket. Bernarda őrködik e titkok fölött, de van, amit ő sem sejthet meg. A huzavona nem tarthat sokáig, mert egy rosszul célzott puskagolyó megállíthatatlanul szerencsétlenséget von maga után.

Az előadás szövege lecsupaszított, legtöbbször rövid és tömör replikák váltják egymást, egybeolvad az érzékeny líra és a feszültség. Ezt a megfeszítettséget oldja adott helyzetekben az előadás humora, játékossága. Lelassított a folyton gyülemlő feszültség robbanása, mindig egy dal, egy poén, egy dúdolás, egy tánc mintha feloldaná, vagy ellenkezőleg, a beépített flamenco-mozdulatok mintha még inkább megfeszítenék.

Az előadást 2013. február 10-én, vasárnap 17 és 20 órai kezdettel tekintheti meg a közönség a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos stúdiójában.

Az érdeklődők az előadásra 12 lejes egységáron válthatnak jegyet a színház jegypénztárában, hétköznap 10 és 17 óra között, szombaton 10 és 13 óra között, illetve előadás előtt egy órával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: