2015-03-09 11:53:58• hírek • MTI

Berlusconi visszanyerte szabadságát, de elveszítette pártját

Ismét szabad ember hétfőtől Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, mivel befejezte az adócsalásért rá kiszabott közmunkavégzést. A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) sorsa kedden dől el, a Berlusconi által több mint húsz éve alapított pártot a szakadás fenyegeti.

Silvio Berlusconi pénteken dolgozott utoljára a Milánó közeli Cesano Bosconében levő Szent Család idősek otthonában, ahol tavaly májustól végzett közmunkát hetente egy alkalommal. Az adócsalásért rá kiszabott egy éves büntetés jó magaviselet miatt korábban véget ért.

A volt olasz kormányfő visszanyerte mozgásszabadságát. Az arcore-i villájában való kényszertartózkodás után hétfőtől visszaköltözhet római palotájába és szabadon mozoghat Itália területén, ami az aktív politikai életbe való visszatérését jelenti. Ismét kézbe veheti pártja irányítását, részt vehet a FI gyűlésein, személyesen találkozhat választóival. Útlevelét néhány hónap múlva kapja vissza. Silvio Berlusconit azonban az adócsalás miatti jogerős ítéletet követően 2013 november 27-én kizárták az olasz parlamentből, és 2019 novemberéig nem indulhat választáson.

Mihez kezd most Berlusconi? - találgatta az olasz sajtó az évtizedeken át örökkévalónak és félreállíthatatlannak hitt politikus jövőjét. A HuffingtonPost.it híportál kiemelte, hogy a közmunkavégzés legelső napján a világsajtó az idősotthon kapujában tolongott. Berlusconi büntetésének utolsó napját viszont teljes érdektelenség kísérte a sajtó és az olasz politika részéről is. "Berlusconinak vége. Elveszítette a hatalmát, már nem képes többé reményt ébreszteni az olaszokban" - mérlegelte Berlusconi sorsát  a Huffington Post.it.

Az idén 79 éves Silvio Berlusconi sem döntötte még el, miként tervezi élete utolsó szakaszát. Februárban még úgy nyilatkozott, elege van a politikából és szabadságát visszanyerve elhagyja Itáliát és visszavonul a közép-amerikai Antigua szigetén levő birtokára. Úgy tűnik, a Berlusconi által alapított Hajrá Olaszország egy része is legszívesebben a pártelnök Berlusconi nélkül folytatná. Az utóbbi tíz hónap alatt a párt erejét, egységét és számos tagját is elveszítette a szünet nélküli belső harcok következtében.

A FI különböző csoportjai közötti szakadás akár már kedden bekövetkezhet, amikor az olasz parlament a Matteo Renzi vezette kormány alkotmányos reformcsomagjáról szavaz. Erről 2013 februárjában a kormányerő Demokrata Párt (PD) és a FI paktummal állapodott meg. Azóta a PD túlzottan megerősödött, a FI túlzottan meggyengült és Berlusconi azt sem bocsátotta meg Renzinek, hogy nem vonta be őt Sergio Mattarella új olasz államfő januári megválasztásába. Ezért Berlusconi azt az utasítást adta a FI-frakciónak, nemmel szavazzon a reformokra. Nem biztos azonban, hogy a párt összes parlamenti tagja engedelmeskedik az utasításnak.

Az 1994-ben megalakult Forza Italia négyszer vitte kormányra Silvio Berlusconit. A FI a 2013-as olasz parlamenti választásokon 21,5 százalékkal a harmadik legnagyobb pártként végzett. A tavalyi európai parlamenti választásokon 16,8 százalékra esett vissza. A legfrissebb felmérések szerint a FI támogatottsága azóta tovább süllyedt és Berlusconi pártját már megelőzte az Északi Liga. Silvio Berlusconi esetleges utódjáról rég nem hallani, amióta lánya, Marina nem vállalta a párt öröklését és Berlusconi az összes többi jelöltet elüldözte: Gianfranco Finit és Angelino Alfanót 2013-ban kizárta a pártból s ezt kockáztatja a FI élére pályázó Roberto Fitto is, aki nyíltan vallja, hogy a pártnak le kell váltania Berlusconit.

Silvio Berlusconi bírósági vesszőfutása sem ért véget: a semmítőszéken március 10-én indul újra a Ruby-per, amelyben Berlusconit első fokon hét évre ítélték fiatalkorú lány prostitúcióra való kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés miatt, majd másodfokon felmentették.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: