2013-12-30 10:28:39• hírek • MTI

Berlusconi kizárása a legfontosabb fordulat

Enrico Letta vezetésével új kormány alakult 2013-ban Olaszországban, melynek egyik legfontosabb belpolitikai fordulatát mégiscsak Silvio Berlusconi parlamenti kizárása jelentette. Az év tragikus eseménye a lampedusai hajószerencsétlenség volt.

2011-ben még Silvio Berlusconi volt az olasz kormányfő,  2012-ben már (az akkor még Super) Mario Monti, 2013 pedig a megbuktatása elől lemondott Montival és választási kampánnyal kezdődött Itáliában. Az alig két hónapig tartó kampány az utóbbi húsz évben először nem kizárólag az olasz bal- és jobbközép között zajlott, hanem többszereplős volt.

A felmérések a balközép Demokrata Párt (PD) és főtitkár-kormányfőjelöltje, Pierluigi Bersani győzelmét vették biztosra, vesztesként hirdették Silvio Berlusconit, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökét. Esélyesnek tartották a  pártok feletti szakértő-kormányfő szerepével felhagyó Montit, aki hirtelen saját centrum pártot alakított Polgári Választás (Scv) névvel. Újdonságot láttak a Beppe Grillo humorista vezette 5 Csillag Mozgalomban (M5S), mely először vett részt országos politikai megmérettetésen.

A február 24-25-i választások eredménye a meglepetés erejével hatott. A részvételi arány az olasz parlamenti választások történetében első alkalommal nem érte el a nyolcvan százalékot. A legtöbb szavazatot az M5S kapta (25,56 százalék), mely így a legnagyobb pártként jutott be a római képviselőházba és szenátusba. A miniszterelnökként még népszerű Monti ekkor már alig kapott támogatást (10,56). A bal- (29,55) és jobbközép (29,18) fej-fej mellett végzett. Egyetlen párt sem volt képes egyedül kormányt alakítani. Miközben a parlament már március 15-én megalakult, Pierluigi Bersani csak egy héttel később kapott kormányalakítási felkérést Giorgio Napolitano államfőtől. Bersani azonban ekkor sem tudott a kormányzáshoz szükséges többséget felsorakoztatni a balközép mögött.

Napolitano úgynevezett bölcseket kért fel a belpolitikai patthelyzet feloldására. A pártoknak ezzel egy időben új államfőt kellett választaniuk, amit szintén a nyertes nélküli választások okozta bénultság tett lehetetlenné. Megoldás hiányában április 20-án a római parlament a hétéves mandátuma végéhez érkezett, 88 éves Napolitanót választotta meg ismét köztársasági elnöknek. Napolitano az első olasz államfő, aki egymás után másodszorra tölti be tisztségét.

Az államfőválasztáson Bersani újabb vereséget szenvedett: pártja az általa javasolt Franco Marini és Romano Prodi jelölése mellett sem állt ki. Bersani Napolitano megválasztása után lemondott a PD főtitkárságáról.
A belpolitikai káoszt rendezni hivatott Napolitano a balközép, jobbközép és centrum alkotta nagykoalíciós kormányt állított fel. Az április 28-án megalakult 62. olasz kormányt az államfő a kereszténydemokrataként ismert Enrico Lettára, a PD főtitkár-helyettesére bízta. Letta 18 hónapra vállalta a kormány vezetését, a 2014 második félévében esedékes soros olasz EU-elnökség végéig.

Májusban 94 éves korában elhunyt Giulio Andreotti, egykori hétszeres kereszténydemokrata kormányfő.
A belpolitikai eseményeket augusztus elsején a semmítőszéknek a Silvio Berlusconi volt kormányfővel szembeni jogerős ítélete gyorsította fel. Az adócsalásért elítélt Berlusconit húsz év óta először érte utol az igazságszolgáltatás keze.

Berlusconi utcára szólította híveit, több videoüzenetben hangoztatta ártatlanságát, majd a  nagykoalíció megbuktatásával és az előrehozott választásokkal próbálkozott. A Letta-kormány elleni október 2-ai bizalmatlansági szavazás sikertelenül jár: a jobbközép Szabadság Népének az Angelino Alfano vezette szárnya - Berlusconinak menet mondva - a kormányt támogatta.

Ez pártszakadáshoz vezetett. A 77 éves Berlusconi kikiáltotta, hogy a Szabadság Népének vége van, november 16-án pedig újraindította a Hajrá Olaszország (FI) mozgalmat és ellenzékbe vonult. Alfano és követői megalapították az Új Jobbközépet (NCD) és a kormányon maradtak. November 27-én Berlusconit, a négyszeres kormányfőt kizárták a parlamentből.

December 8-án a 38 éves Matteo Renzi lett a PD új főtitkára. Letta december 11-én ismét bizalmat kapott a kormány munkájának folytatáshoz.

2013 az olasz politika múltbéli generációját képviselő Mario Monti és Silvio Berlusconi versengésével kezdődött. Az évet a 47 éves Enrico Letta és Matteo Renzi zárta. A jobbközép élére a 43 éves Alfano került, az Északi Liga elnöke a 40 éves Matteo Salvini lett, aki a korrupciós vádak miatt leváltott Umberto Bossi székét örökölte. Az új olasz politikusok első erőpróbája a tavaszi európai parlamenti választáson lesz.

Az év katasztrófája Itáliában október 3-án a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél történt.
Hajószerencsétlenségben 363 eritreai illegális bevándorló veszítette életét. Több mint 250-en eltűntek.

Szeptemberben hosszas előkészületeket követően, 19 órás munkával felállították az oldalára dőlt Costa Concordia óceánjárót Giglio szigeténél. A rendkívüli és egyedülálló munka a tervezett 12 óránál tovább tartott. A Costa Concordia 2012. január 13-án éjjel feneklett meg, amikor a toszkán partok közelében fekvő szigetnél sziklának ütközött. A szerencsétlenségben 32 ember - köztük a hajón zenészként dolgozó magyar Fehér Sándor - vesztette életét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: