2011-05-10 09:00:01• hírek • MTI

Riadó a közbiztonság romlása miatt Berlinben

Riadót fújt a rohamosan romló közbiztonság miatt Berlin kormányzó polgármestere.

A rendőrség és a fővárosi közlekedési vállalat biztonsági személyzete keddtől közösen ellenőrzi a nagyobb pályaudvarokat. A földalatti vasút (U-Bahn) és az úgynevezett városi vasút (S-Bahn) pályaudvarain közös járőrözésre legutóbb 2003-ban került sor, azt követően azonban elsősorban takarékossági okokból megszüntették azt.

Klaus Wowereit polgármester szerint a közös járőrözés rendszerének "felmelegítése" azért vált szükségessé, mert az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnövekedett a fiatalkorúak által elsősorban a pályaudvarokon elkövetett - több esetben brutális - erőszakos cselekmények száma. Húsvét előtt két tizenéves fiatal egy idősebb személyt többek szeme láttára csaknem halálra vert és taposott, az elmúlt hét végén pedig egy ötfős banda egy 14 éves lányt durván bántalmazott. A hatóságok megítélése szerint a többnyire alkohol hatására elkövetett erőszakos cselekmények száma olyannyira megugrott, hogy új biztonsági koncepció kidolgozása vált szükségessé.

Az illetékesek felfigyeltek arra is, hogy mindezzel párhuzamosan növekedett az elkövetett cselekmények brutalitása. Mint ahogy fokozott aggodalomra ad okot az a tény is, hogy az elkövetők már nem is egy táskáért, pénztárcáért vagy éppen kabátért, hanem "merő kedvtelésből" támadnak. Az erőszakos cselekmények számos alkalommal szemtanúk előtt zajlottak, az emberek azonban a legtöbb esetben nem mertek beavatkozni.
A kormányzó polgármester a rendőrséget, illetve a biztonsági hatóságokat gyors, határozott és kemény fellépésre szólította fel.

A romló közbiztonság a berlini szenátusban is éles vitákhoz vezetett. Az ellenzék felrótta a belbiztonságért felelős szociáldemokrata szenátornak a rendőrség soraiból történt korábbi elbocsátásokat, és utalt arra is: az elmúlt hónapok egyértelműen bizonyították, hogy a pályaudvarok térfigyelő kamerákkal való ellenőrzése önmagában nem elegendő.


Berlin éjszaka: nem a legbiztonságosabb
Berlin éjszaka: nem a legbiztonságosabb


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: