2011-07-11 09:32:05• hírek • Szatmár.ro

Berlin nem válhat Disneylanddé

Berlin nem válhat Disneylanddé - adta ki a jelszót vasárnap a német főváros idegenforgalmi vezetője.

Burkhard Kieker abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a berlini turizmus rekordot döntött. A hét végén nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint ugyanis idén májusban 930 ezer külföldi és hazai turista kereste fel a német fővárost, pontosan 10 százalékkal több, mint az elmúlt esztendő hasonló időszakában. A növekedést még inkább alátámasztja az a tény, hogy az egy évtizeddel ezelőttihez képest megkétszereződött Berlin látogatóinak száma.

A német főváros idegenforgalmi hivatalának vezetője persze örömének adott hangot Berlin tartós, sőt erősödő népszerűsége miatt. Figyelmeztetett viszont arra, hogy a népszerűség kötelezettségekkel jár. "Berlin nem válhat Disneylanddé" - fogalmazott Kieker, utalva azokra az utóbbi időben megszaporodott bírálatokra, amelyek szerint az idegenforgalmi kínálat néhány helyütt túl sekélyessé vált. Ráadásul olyan helyeken, amelyek korábban a legfőbb vonzerőt jelentették, például a német egység szimbólumának számító Brandenburgi kapu "lábánál" fekvő Pariser Platzon vagy épp a hajdani két Berlin közötti, egykori hírhedt határátkelőnél, a Checkpoint Charlie-nál.

A történelemre való emlékezés szinte másodlagossá vált, és ehelyett különböző árusok, bohócok, énekesek és a mind népszerűbbé váló, a kerekezés fáradalmait habzó sör fogyasztásával enyhíteni igyekvő, többszemélyes és különlegesen felszerelt biciklik jelentik a fő turistacsalogatót.


10 százalékkal nőtt a turisták száma Berlinben
10 százalékkal nőtt a turisták száma BerlinbenBurkhard Kieker szerint ezzel Berlinről hamis kép alakulhat ki, amit mindenképp meg kell akadályozni. Az idegenforgalmi vezető úgy véli, nem lehet hagyni, hogy "Disneyland Berlinbe költözzön", azaz a programok szervezésénél nagyobb komolyságra van szükség. Szavai szerint a különleges berlini történelemre, a város és az ország újraegyesülésére való emlékezést maradandóvá és még hitelesebbé kell tenni. Így többek között a Checkpoint Charlie-nál, ahol a színes faldarabokat, az egykori hírhedt NDK-s, illetve szovjet határőrök állítólagos sapkáit és kucsmáit vagy épp rendfokozatait árusítók közvetve csak "torzítják" a történelmet.

Kieker odáig nem ment el, hogy ezeket az "attrakciókat" be kellene tiltani, intett azonban arra, hogy ebből a szempontból nagyobb odafigyelésre van szükség. Mégpedig késlekedés nélkül, és nem csupán az idegenforgalmi rekorddöntés, hanem amiatt is, hogy közeleg augusztus 13., a gyűlölt berlini fal építésének 50. évfordulója. Ebből az alkalomból ugyanis a német fővárosban nagyszabású megemlékezéseket rendeznek.

Szakértők szerint a turisták gyors ütemben növekvő száma Berlin nemzetközi kisugárzását bizonyítja. Ezt azonban a város rendkívül gazdag kulturális kínálatának és annak köszönheti, hogy nemcsak az egyesült Németország, hanem jelképesen az egyesült Európa fővárosa is. Ebből pedig az újabb rekordok érdekében a jövőben sem szabad engedni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: