2013-03-18 13:58:13• hírek • MTI

Bergoglio-style: az új egyházfő új stílust hozott

Ferenc pápa
Ferenc pápa

A megválasztása óta eltelt öt nap elég volt arra, hogy a sajtó és a hívők is felfigyeljenek Ferenc pápa egyedi stílusára, amelyet az olasz lapok már el is kereszteltek "Bergoglio-style"-nak.

Már az első perctől kezdve újat mutatott. Amikor megválasztása után megjelent a Szent Péter-bazilika loggiáján, egyszerű fehér reverendát viselt, és "buona serát" (jó estét) kívánt az őt éltető tömegnek - hangsúlyozták az "új pápai stílust" elemző olasz lapok. 

Sajtóértesülések szerint az alig egy órával korábban a Sixtus-kápolnában pápává választott Bergoglio bíborost a loggiáig kísérő szertartásmesterek hiába győzködték, hogy aranykeresztet vegyen a nyakába, ragaszkodott ahhoz a vaskereszthez, amelyet püspökké szentelése óta visel. A pápa egyedül abban hallgatott rájuk, hogy ne térdeljen le a loggián, mivel a Szent Péter téren lévő tömeg akkor nem látja. Így állva maradt, és fejét lehajtva imádkozott.
Pápasága másnapjának reggelén elhagyta a Vatikánt, és szűk kísérettel, a pápának fenntartott gépkocsi helyett a vatikáni csendőrség egyik autóján ment a római Santa Maria Maggiore-templomba imádkozni. Ott arra kérte a biztonságiakat, hagyják nyitva a templom ajtaját, hogy a hívők szabadon beléphessenek.

Ezt követően elment abba a római egyházi vendégházba is, ahol a konklávéig lakott, és személyesen fizette ki a számlát. Személyi titkára nincsen.
Ferenc pápa használt fekete fűzős cipőt visel II. János Pál és XVI. Benedek piros pápai lábbelije helyett. Legszívesebben testőr nélkül és gyalog közlekedik. Szombaton - a sajtó munkatársaival tartott találkozó után - gyalogosan sétált vissza az audienciateremből a Szent Márta-házba. Vasárnap kisétált a vatikáni Szent Anna-kapun a római utcára, hogy az ott összegyűlt tömeget üdvözölje. Elárulta, hogy legszívesebben kerékpárral és metróval közlekedne, de tudja, hogy pápaként ezt már nem teheti. 

Ahogyan a sajtóban megjelent fotó bizonyította, a konklávéról is a többi bíborossal együtt busszal tért vissza a Szent Márta-házba. Azóta is ott lakik, annak menzáján étkezik annál az asztalnál, ahol éppen helyet talál.  
"Új pápa, új stílus. Még nekünk is hozzá kell szoknunk" - mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő, megjegyezve, hogy az egyházfő a vatikáni biztonsági szolgálatnak és az újságíróknak is "sok munkát fog adni".
"Sokat dolgoztatok, ugye?" - kérdezte a sajtó képviselőitől Ferenc pápa, aki hagyta, hogy az őt személyesen üdvözlő újságírók hozzáérjenek, átöleljék, megcsókolják.      

Az általa testvéreknek és nem uraknak nevezett bíborosok is hasonló közvetlenséggel köszöntötték, amikor pénteken a Kelemen-teremben fogadta őket. "Ez a pápa nevet, gesztikulál, improvizál, előre megírt beszédek helyett anekdotákat mond, és személyes tapasztalatairól beszél. Nem titkolja, hogy fociszurkoló, szereti a tangót, és mennyasszonya is volt. Felhívta telefonon barátait, a megválasztásához gratuláló argentin fogorvosát is visszahívta, még a konklávén történtekről is nyíltan beszélt" - írták az újságok.

"Mikor láttunk korábban pápát, aki okét mutat a hüvelykujjával?" - kérdezte a La Repubblica. A Corriere della Sera azt emelte ki, hogy a tudósítókat megáldva Ferenc pápa - elődeivel ellentétben - nem vetett a keresztet. Ezzel hangsúlyozta, hogy tudja, nem mindegyikük tartozik a katolikus egyházhoz, és az újságírók között vannak nem hívők is.  
Az újságok "Bergoglio style"-ról beszélnek. Beppe Grillo, az olasz 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetője "low cost" (fapados) pápának nevezte Ferencet.

A Vatikánba akkreditált és XVI. Benedek előre kiosztott beszédeihez szokott újságírók elismerték: Ferenc pápa egyelőre egy lépéssel előttük jár, folyamatos meglepetéssel szolgál. "Még az is elképzelhető, hogy nem fog a pápai lakosztályban lakni" - mondták. A római utcákon a pápával találkozó olaszok szerint "megnyilvánulásaiban a jó plébánosnak tartott XXIII. János pápára emlékeztet, de nála modernebb benyomást kelt".

Az egyházfő hétfőn Cristina Fernández Kirchner argentin elnököt nem az apostoli palotában, hanem a Szent Márta-házban fogadja, ahol a vendég a pápával és a többi bíborossal együtt a vatikáni szálláshely menzáján ebédelhet.
Keddi beiktatási szentmiséjén Ferenc pápa ministránsai - az eddigi szokással ellentétben - nem a római szemináriumok paphallgatói lesznek, hanem egy itáliai ferences zarándokhely papjai.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: