2009-03-23 19:29:24• hírek • Parajdi Andrea

Minden területre kevesebb jut

Idén 30%-al kapott kevesebb támogatást a kormánytól a Szatmár Megyei Tanács. A megye 2009-es költségvetéséből minden intézménynek, s minden fejlesztési területre kevesebb jut majd.

A 2008-as év költségvetésével összehasonlítva, 2009-re egy jóval szűkösebb költségvetés-tervezettel rendelkezik a megye - amelynek elfogadásáról március 27-i ülésén dönt a Megyei Tanács. Csehi Árpád, tanácselnök a Szatmár.ro-nak elmondta év végéig nincsen biztosítva az alárendelt intézmények működése, a pénzek leosztásakor arra fókuszáltak, hogy tíz hónapra elegendő összegeket különítsenek el. -Sajnos mindenki egyenlően megérzi majd a válságos helyzetet, hiszen mindenhonnan le kellett faragnunk az összegekből. Komoly problémát okoz a kamatköltségek megkétszereződése is, hiszen közel két millió euróval kell több hitelrészletet fizetnünk - magyarázza Csehi.

Mint kiderült az Északi Színház az egyetlen olyan intézmény, amely ugyanannyi pénzt kap mint tavaly. A mostani költségvetés-tervezetben az első hat hónapra van biztosítva a működése. A város részéről is ígéret van arra, hogy hozzájárulnak a költségekhez, amennyiben ez nem történne meg Csehi szerint a Megyei Tanács komolyan át kellene gondolja az idei büdzsé strukturáját.

Kiadáscsökkentés céljából idén egy gyerekotthont és egy speciális iskolát fognak bezárni Érkáváson, ugyanis sokkal több az alkalmazott, mint a tanuló. Az oda járó gyerekeket egy másik intézménybe fogják integrálni. Ezek mellett pedig három, Szatmárnémetiben található speciális napköziotthon fenntartása alól is mentesül a megye, ugyanis törvény írja elő, hogy az intézményeket kötelezően át kell adni a városi tanácsnak.

A megye idei költségvetése pontosan 98 490 000 lej, ennek legalább 40%-a a gyerekvédelem támogatására, a tej és kifli program működtetésére, a kulturális intézmények és kulturális események, illetve egyéb fenntartásokhoz kell. Az összköltségvetés 10 %-át fordítják majd utak rendbetételére, ami elsősorban a gödörbetömést és útjelzők felfestését jelenti. Utak modernizálására főként uniós támogatással kerülhet sor. Idén mintegy 60-70 kilométer út felújítására nyílik lehetőség.

A megye egyébként egy tartalékalapot is elkülönített, amely egyfajta biztosíték arra, hogy a nem várt, ám annál sürgősebb kiadásokra is legyen keret.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: