2016-06-02 10:57:33• hírek • MTI

Béremelésért tüntettek a tanárok Bukarestben

Több ezer tanár tüntetett szerdán Bukarestben, miután nem sikerült megegyezniük a kormánnyal az általuk igényelt béremelésről: az oktatásban dolgozók azt nehezményezik, hogy béreik nem emelkednek ugyanolyan mértékben, mint az egészségügyi alkalmazottaké.

A román kormány május közepén bocsátotta közvitára azt a sürgősségi rendelettervezetet, amellyel a közalkalmazottak bérezési rendszerében lévő igazságtalanságok egy részét próbálja felszámolni, kiemelt figyelmet fordítva a tavaly nemzetbiztonsági tényezőnek minősített, számos gonddal küzdő egészségügyi rendszerre.

A tavaly novemberben hivatalba lépett román szakértői kormány a GDP 2,95 százalékára rugó hiánnyal megtervezett költségvetést örökölt elődjétől, a szociáldemokrata Victor Ponta vezette kabinettől, amely 24-ről 20 százalékra csökkentette az áfát, és tíz százalékos általános béremelést vezetett be a közszférában 2016 január elsejétől kezdődően. Dacian Ciolos kormányfő több ízben hangsúlyozta: most nincs költségvetési fedezet további béremelésekre, csak a legsürgősebbnek korrekciókra vállalkozhat.

A három legnagyobb szakszervezeti szövetség hívására az ország minden tájáról mintegy tízezer tanár érkezett Bukarestbe. A tüntetők a kormány székháza és az elnöki hivatal közötti útvonalon rendeztek többórás felvonulást, megbénítva Bukarest belvárosának közlekedését. A pedagógusok azért időzítették a demonstrációt a gyermeknapra, hogy jelezzék: nemcsak maguknak, hanem a felnövekvő nemzedékek nevelésének is nagyobb társadalmi megbecsülést akarnak kiharcolni.

A tanügyi szakszervezetek tízszázalékos bérfejlesztést követelnek: ha a kormány nem hajlandó ezt két lépcsőben - augusztustól öt, majd jövő évtől újabb ötszázalékos emeléssel - bevezetni, akkor legalább arra akarnak kötelezettségvállalást kicsikarni, hogy a 2017-es költségvetést már a pedagógusok tízszázalékos béremeléssel tervezik meg. A munkaügyi tárca javaslatát, miszerint a pedagógusoknak 2017 augusztusáig kellene várni a tízszázalékos emelésre az érdekképviselet elutasította.

A szakszervezetek a vizsgaidőszak bojkottját is kilátásba helyezték, ha a kormány nem tesz eleget követeléseiknek.
Romániában május elseje óta 1250 lej a minimálbér. A Mediafax hírügynökség szerint egy 30 éves, a legmagasabb tanügyi fokozatig elért tanár - osztályfőnöki és falusi pótlékkel együtt - jelenleg 4374 lejes havi bruttó bért kap Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: