2006-11-15 20:07:00• hírek • István Löchli

Egy fogorvos vallomása

 Romániában nincs megelőzés, így csak akkor jönnek mikor már nagy a baj.
 Hiába kacsingatunk Európa felé, mikor a gyerek szájába balkán van – nyilatkozta Dohi Gyöngyi fogorvos. Sajnos Romániában egyáltalán nincs megelőzés, a meghirdetett projektek mind kudarcba fulladtak a szervezetlenség miatt. A szülők csak akkor hozzák el a gyereket, mikor már nagy baj van. Ami persze egy fogorvos szempontjából már késő, hiszen a bajt meg kellene előzni, és nem akkor foglakozni a pácienssel, mikor már tömni kell a fogát.
 - A betegbiztosító támogatja a kiskorúak ingyenes ellátását, csak egy gond van vele.  A minden hónapban leutalt 8200000 lejből maximálisan négy gyermeket tudunk ellátni. Ezzel az a gond, hogy minden napra jön egy szülő, aki ingyen és bérmentve szeretné, hogy gyermeke rossz fogait rendbe tegyük. Ő azt olvassa és azt a hírt hallja, hogy ez ingyenes.
Ingyenes akkor, ha a gyereke foga a hónap első négy napjában fáj, addig van rá pénzünk, utána már a szülőnek saját zsebéből kell állnia a kezelést. Civilizált társadalmakban nagyobb hangsúly van a megelőzésen, Romániában pedig már nyolcéves kortól átlagosan 4 lyukas fogát kell a gyereknek betömni. Ez felháborító, hiszen ha ez a tendencia tovább folytatódik, a mostani fiatal generáció több mint fele negyven éves korában protézist fog hordani. Így megyünk az Unióba, lyukas fogakkal mondta Dohi Gyöngyi fogorvos.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: