2010-06-01 12:57:15• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Berceanu: hazudtunk reggel, este

A tavalyi államfőválasztási kampányban minden romániai párt hazudott, amennyiben elhallgatták a lakosság előtt, hogy ország a szakadék felé rohan - mondta Radu Berceanu román közlekedési és szállítási miniszter, akinek ezt a nyilatkozatát kedden ismertette a Gandul.

A bukaresti napilap figyelemre méltónak tartja, hogy ezt a kijelentést nem ellenzéki, hanem kormánypárti politikus, a jelenlegi kormány egyik tagja tette. A kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviselő tárcavezető szerint a választási kampányban egyik párt sem vállalta azt az "öngyilkos" lépést, hogy beismerje: az ország a tönk szélére sodródott. Berceanu nyilatkozatában azonban igyekezett hangsúlyozni: ez a fajta hazugság nem azonos azzal, amikor valótlanságot mond valaki, itt valóban csak arról volt szó, hogy bizonyos tényeket elhallgattak.

Berceanu a valós helyzetről való tájékoztatás elmulasztását minden politikai erőnek - értelemszerűen saját pártjának is - felrója. A tavaly november végén és december elején tartott elnökválasztásoknak ugyanis parlamenti választásokkal felérő tétje volt: a második fordulóban megmérkőző szociáldemokrata Mircea Geoana és a PD-L által támogatott Traian Basescu harca ez utóbbinak a győzelmével végződött, és ez meghatározta, hogy az államfő a PD-L elnökének, Emil Bocnak adott kormányalakítási megbízást. Ha Geoana lett volna a befutó, akkor egészen más színezetű kormánykoalíció vezetné ma az országot. Berceanu szavaiból is kitűnik: a küzdelem olyan elkeseredett volt, hogy ott egyik politikai erő sem merte beismerni, milyen is a valós gazdasági helyzet.


Radu Berceanu
Radu Berceanu


A Gandulnak ugyanakkor pénzügyminisztériumi források cáfolják a miniszter szavait, legalábbis annyiban, hogy közölték: a politikusok említett "mulasztásáról" legfeljebb a 2009 előtti időszakban lehet beszélni (annak az esztendőnek a végén voltak a tulajdonképpeni parlamenti választások). Tavaly ugyanis már a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Unióval és a Világbankkal egyeztetett, azok által is ellenőrzött adatok láttak napvilágot a romániai gazdaság állapotáról.

A lap ugyanakkor magát Traian Basescut idézi, aki 2009 novemberében, az elnökválasztási kampány teljében ugyancsak a nemzetközi pénzintézetek információira hivatkozva biztosította a lakosságot: Románia 2010 második negyedévében már kilábal a válságból, és megindul a növekedés. A nehezén tehát már túl van az ország - emlékeztet a Gandul Basescu akkori szavaira.

Az elmúlt hetekben azonban éppen Basescu próbálta meggyőzni a lakosságot a jelenlegi megszorítások elengedhetetlenségéről. Elmondta: azért kell most az állami alkalmazottak bérét 25, a nyugdíjakat és a munkanélküli segélyeket pedig 15 százalékkal csökkenteni, illetve számos szociális juttatást megvonni vagy leapasztani, mert ellenkező esetben 2011-ben újabb hitelek felvételével kellene "elzálogosítani" Romániát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: