2013-03-01 17:28:00• hírek • Kocsis Zoltán

Négy millió lejes adócsalással gyanúsítanak egy szatmári céget

Több szatmári kereskedelmi társaság is jelentős pénzbüntetést kapott az elmúlt hetekben, derült ki a Szatmár Megyei Prefektúra közleményéből. Közülük a legnagyobb bírságot a Barta Ati kft-re rótták ki - közel három millió lejt.

Eugeniu Avram kormánybiztos utasítására a Prefektúra, a Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság, a Pénzügyőrség és a Vámhivatal közös csapata az elmúlt hetekben több Szatmár megyei cég tevékenységét ellenőrizte. Közülük a legnagyobb bírságot a Barta Ati kft-re szabták ki: egy korábbi ellenőrzés következtében 2,9 millió lej befizetésére kötelezték, míg a mostani vizsgálatok után további 9.892 lej értékű bírságot szabtak ki rá.

Hasonló nagyságrendű, 2,6 millió lej értékű büntetést szabtak ki a Solitaris Plus, a korábbi Gama&Gama kft.-re. Ez a vállalat azonban jelenleg csődeljárás alatt áll.

Adócsalással vádolják továbbá Smical Mihaelát, a Matesburg Transport adminisztrátorát - a vád szerint 4,026 millió lejjel károsította meg az államkasszát az áfával és a jövedelemadóval folytatott különböző pénzügyi műveletek révén.

Korábbi pénzügyi ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt a Santec kft. 81.473, míg az Adiacos kft. 26.899 lej bírságot kell fizessen.

A mostani ellenőrzések során tapasztalt rendellenességek miatt az Adiacos, a Chiral Zieler és a Suinprod Pig hústermékeket forgalmazó cégeknek öt-ötezer lejes büntetést kell fizetniük, míg a hasonló tevékenységi körrel rendelkező Arca kft. ellen még folyik a vizsgálat. Az Adiacos az idei évre érvényes működési engedély nélkül tevékenykedett, gondok voltak az áruk címkézésével és az elárusító öltözete sem volt megfelelő; a Chiral Zieler üzletében a mérleg nem volt hivatalosan leellenőrizve, egyes termékek származását nem tudták igazolni és az árak sem voltak megfelelően feltüntetve; a Suinprod Pig kilenc kilogrammnyi sertéshús eredetét nem tudta igazolni, az árak nem voltak láthatóak és az eladó öltözéke sem felelt meg az előírásnak; míg az Arca üzletében az ellenőrzés pillanatában nem volt áram, így nem működtek a hűtőszekrények. Ellenük ráadásul a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnél is panaszt emeltek, a hús minőségi laborelemzése még tart.

Érdekes egybeesés lehet, hogy Valer Marian USL-és szenátor február végén felszólította a megyei hatóságokat, ellenőrizzék bizonyos vállalatok tevékenységét. Az általa felsoroltak között szerepelt a Barta Ati és a Gama&Gama (Solitaris Plus) is...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: