2010-01-14 12:57:17• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Beoltják a diákokat

Romániában február elején megkezdődhet a diákok szervezett beoltása, ugyanis január végére várhatóan befejeződik a H1N1 vírus elleni - a bukaresti Cantacuzino immunológiai intézetben gyártott - vakcina gyerekeken való tesztelése - jelezték a román egészségügyi hatóságok.

A csütörtöki híradások szerint az oltási kampány során 2,2 millió diák kaphatja meg 6-tól 16 éves korig a védőanyagot. Viorel Alexandrescu, a Cantacuzino intézet igazgatója a sajtónak elmondta: elsőként a 16 éveseken figyelték meg, hogy vannak-e  esetleges mellékhatások, ezután következnek a 15, illetve a 14 évesek, majd fokozatosan terjesztik ki a tesztelést az egyre fiatalabbakra. A klinikai vizsgálatokat egy temesvári cég végzi, de az eredményeket egy németországi vállalattal is ellenőrizteti. Alexandrescu szerint a Romániában végzett eddigi vizsgálatok nem mutattak ki mellékhatásokat.
A sajtóban megjelent információk szerint a nemzetközi egyezmények alapján a hat hónap és négy év közötti gyerekeknek 0,25 milliliter szérumot adnak, az 5 és 9 év közöttiek két adagban 0,5 millilitert kapnak, és ugyanekkora dózist adnak be a 10 évesnél nagyobb diákoknak is.

Romániában november 27-én kezdődött el a veszélyeztetett kategóriák (például az egészségügyi dolgozók) beoltása a H1N1 vírus ellen, december közepén pedig minden 16 év fölötti személyre kiterjesztették az oltási akciót. A gyerekek számára a kormány eredetileg külföldről akart oltóanyagot vásárolni, de lemondott erről, miután a gyógyszergyártó cég nem vállalta a felelősséget az esetleges mellékhatásokért. Így ennek a korosztálynak a számára is a bukaresti intézet gyártja a szérumot.


Februárban veheti kezdetét a diákok szervezett beoltása
Februárban veheti kezdetét a diákok szervezett beoltása



Az egészségügyi hatóságok a felnőtteket sem kötelezik a beoltatásra, így a gyermekekre sem szabad ráerőltetni, ha a szülő nem egyezik bele. Máris felháborodást keltett azonban, hogy nem írásos formában, hanem szóban kérik a gondviselő beleegyezését, de ha semmilyen formában nem nyilatkozik, akkor a gyermeket automatikusan beoltják. Az Evenimentul Zilei című napilap csütörtöki számában több szülőt is idéznek, akik "visszaélésnek" nevezik ezt a módszert. Milyen alapon oltják be automatikusan azt a gyermeket, akinek szülei például éppen külföldön tartózkodnak, vagy egyszerűen csak nem volt módjuk tájékozódni? - vetik fel többen is. Ugyanis minden egyes iskola saját belátása szerint dönti el, milyen úton kéri a szülők engedélyét.

Cseke Attila egészségügyi miniszter a bukaresti Új Magyar Szónak (ÚMSZ) elmondta: bár a minisztérium a megyei közegészségügyi hivatalokat egyértelműen tájékoztatta, hogy a vakcina tesztelésének vége előtt sem az egészségügyi személyzet, sem pedig az oktatók nem gyűjthetnek szülői aláírásokat beleegyezésükről, kaptak olyan jelzéseket, hogy az országban egyes iskolák már felszólították a szülőket, foglaljanak állást a kérdésben. "Amíg a teszteléseknek nem lesz hivatalos eredménye, szó szerint megtiltjuk az intézményeknek, hogy a szülőket ez ügyben keressék. Ha a teszt sikeres lesz, nyilván beindul a kampány, és csak azután kell a szülői belegyezés" - mondta a miniszter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: