2011-01-18 12:45:58• hírek • Impulzus.ro

Benzinbojkott – ki a hibás az emelkedő árakért?

Százmilliós károkat okozhat az olajtársaságoknak és a benzinkutaknak az az országos bojkott, amelyre a romániai autósok közösségi oldalakon és különböző elektronikus úton buzdították társaikat. Bár kérdés, hogy lesz-e egyáltalán bojkott, mint ahogy az is, hogy ki az első számú felelős az üzemanyag árának az egekbe szökéséért, egy biztos: az olajtársaságok hatalmas kiesésekkel számolhatnak egy tiltakozó akció esetén.

„Január 17, 18 és 19-én fogjunk össze és lássák meg a MILLIÁRDOS benzinkutak, hogy milyen amikor pénzt vesztenek. A következő a recept, hogy csökkenjen a benzin ára: SENKI NE VEGYEN HASZNÁLATBA EGYETLEN BENZINKUTAT SEM - JANUÁR 17,18 és 19-én. Járjunk buszokkal, biciklivel, gyalog vagy az említett három nap előtt tankoljunk". Ezt vagy ehhez hasonló üzenetet vélhetően olvasóink közül is sokan kaptak az elmúlt napokban és csak saját belátásuk, esetleg szükségük alapján döntik el, hogy megfogadják-e a „tanácsot". Amely jókora kiesést generálna az olajtársaságoknak.

A money.ro gazdasági portál munkatársai vették a fáradtságot és kiszámolták, hogy a három legfontosabb romániai üzemagyag-szolgáltató, a Petrom, a Rompetrol és a LukOil kasszájában mennyi mínusz keletkezne, ha ezen három nap alatt senki nem tankolna. Bár ez a verzió egészen futurisztikus, sőt, teljesen kizárt, a számok mindenképpen elgondolkodtatóak.

Ezek szerint a Petrom a tavalyi év első trimeszterében összesen 880.000 tonna üzemanyagot adott el, ami napi szinten 9777 tonnát, azaz 12,7 millió litert jelent. Ennek ára pedig hétfői árfolyamon 63,5 millió lej, azaz 14,87 millió euró lenne. A Rompetrol ugyanazon időszakban 281.000 tonna üzemanyagot értékesített, azaz naponta 3.122 tonnát, ami 4,06 millió litert jelent. Ez napi 20,3 millió lejbe, azaz 4,75 millió  euróba kerül. A LukOiL a tavalyi esztendőben összesen 640.000 tonna üzemanyagot dobott piacra, ami 1753 tonnát, azaz 2,28 millió litert jelent naponta, ezen mennyiség ára 11,4 millió lej, azaz 2,67 millió euró.

Illusztráció: mein.salzburg.com

A jelenség nem csak az autósok és az olajtársaságok számára okoz gondot, hanem a kormány számára is: a kabinet már a múlt héten bejelentette, hogy munkacsoportot hoz létre a drágulás okainak kivizsgálására. Gheorghe Ialomitianu pénzügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy megvizsgálják, nincs-e valamilyen titkos megállapodás a román piacon jelen lévő társaságok között. Elmondta, hogy a kormány eltökélt: a kartellesedést gyökerében el akarja folytatni. A tárcavezető ráadásul a vádaskodástól sem riadt vissza: elmondta, hogy bizonyos forrásaik szerint a román olajcégek illegális módon külföldi adóparadicsomokba menekítik bevételeiket.

Cezar Coraci, a Román Iparszövetség (Uniunea Generala a Industriasilor Romani) elnöke ugyanakkor a kormány felé mutogat, az államban jelölve meg a drágulás első számú okát. Elmondása szerint a bevételek mintegy 70%-a, azaz évi 12 milliárd lej folyik be az államkasszába.

Gazdasági elemzők felhívták a figyelmet: hasonló drágulási ütemben a most 5 lejes benzin ára az évé végére akár 7 lejre is felmehet...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: