2007-10-24 05:02:03• hírek • Szatmar.ro

Szeszből üzemanyag

biodieselA jövő energiaforrása nagy valószínűséggel bioetanol lesz.

Sporttörténelmet írt a skót Dario Franchitti, amikor az idei Indianapolis 500 versenysorozaton győzelemre vitte karcsú, 670 lóerős csodaautóját. Ő az első, aki úgy nyerte meg a híres amerikai futamot, hogy víztiszta, magas oktánszámú kukoricaszeszt, azaz nem egyebet, mint etanolt használt üzemanyagként.

Tudósok, politikusok, gazdálkodók remélik, hogy a kukoricából, szójából, cukornádból, illetve egyéb növényekből előállított zöld üzemanyagok hamarosan letaszítják a trónról a ma még jószerével párban uralkodó benzint és dízelolajat. Ha így lesz, enyhülhet a közel-keleti olajtól való függés, és ami még fontosabb, csökkenhet a jelenleg folyamatosan növekvő szén-dioxid-kibocsátás.

A mai módszerekkel előállított zöld üzemanyagok még főként a gazdáknak és a gabonaipari óriásvállalatoknak hoznak hasznot, kedvező környezeti hatásaik egyelőre csekélyek. Ami a kukoricát illeti, termesztése a sok gyomirtó és műtrágya miatt súlyos talajromlást okoz. Ráadásul a kukoricaalapú etanol előállítása során csaknem ugyanannyi fosszilis üzemanyagot égetnek el, mint amennyit az etanol utóbb helyettesít. A szójababalapú biodízel esetében sem sokkal jobb a helyzet. Miután pedig egyre följebb kúszik a kukorica és a szója ára, félő, hogy az amerikai gazdák a természetnek meghagyott 14 millió hektárnyi gyatra minőségű parlagot is felszántják. Ennek következtében csökken a talaj szénmegtartó képessége, azaz még több szén kerül a légkörbe.

„Etanolt gyárthatunk idióta módon, meg úgy is, hogy kíméljük az élővilágot, a talajban tartjuk a szenet” – magyarázza Nathanael Greene, az amerikai Természetierőforrás-védelmi Tanács (NRDC) egyik vezető kutatója. Sokakkal együtt ő is azt vallja, hogy tápláléknak alkalmatlan növényi anyagokból – kukoricaszárból, prérifűből, gyorsan fejlődő fákból vagy akár moszatokból – kell zöld üzemanyagot előállítanunk. Ha mindemellett a robbanómotor és az emberi gondolkodás hatásfokát is sikerül javítani, fejtegeti Greene, akkor 2050-re végleg elfelejthetjük az autóbenzint.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: