2011-03-08 16:09:11• hírek • Szatmár.ro

Benyújtották az indítványt

A román kormány kedden felelősséget vállalt a parlamentben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által szorgalmazott új munkatörvényért, az ellenzék pedig bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kabinet ellen.

A felelősségvállalás olyan rendkívüli, az alkotmányban is rögzített parlamenti eljárás, amely lehetővé teszi, hogy a jogszabályt törvényhozási vita nélkül fogadják el. Az eljárás az ellenzéknek lehetőséget teremt bizalmatlansági indítvány beterjesztésére, amivel a Szociál-Liberális Szövetség (USL) kedden élt is.   

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta USL törvényhozói, a kormány eljárása ellen tiltakozva, nem vettek részt a keddi parlamenti ülésen. A három ellenzéki párt főként azt kifogásolja, hogy a kormány ismét a rendkívüli parlamenti eljárást alkalmazta, így - mint mondták - a kormányoldal ismét "semmibe vette" az ellenzéket.

Victor Ponta, a PSD elnöke emlékeztetett, hogy az elmúlt két évben az Emil Boc vezette román kormányok - 2008 vége óta a román miniszterelnök immár a harmadik kormányt vezeti - az elmúlt két évben összesen tizenegy alkalommal vették igénybe ezt a rendkívüli eljárást. Szerintük ez azt mutatja, hogy a mostani, a Demokrata Liberális Párt (PD-L), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a független honatyákat magában foglaló Románia Haladásáért Szövetség (UNPR), valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciója alkotta kormánykoalíció nem élvezi a parlament többségének támogatását.


Felelősséget vállalt a kormány a munkaügyi törvényért
Felelősséget vállalt a kormány a munkaügyi törvényért


Boc keddi parlamenti beszédében arra kérte a honatyákat, hogy támogassák az új munka törvénykönyvét, amely visszaszorítja a feketemunkát, és növeli az állam bevételeit, hiszen az új jogszabály lehetőséget teremt a munkaszerződések számának növekedésére. A kormányfő szerint nincs valóságalapjuk a szakszervezetisek bírálatainak, akik azt állítják, hogy a jogszabály "rabszolgasorba" taszítja a dolgozókat. Boc szerint a becsületes munkából élő alkalmazottaknak az új jogszabály is védelmet biztosít.

A szakszervezetek bírálataival ellentétben a munkáltatók támogatják az új törvénykönyvet, amely rugalmasabbá teszi a munkaerőpiacot. Ezért szorgalmazta az IMF is a jogszabály elfogadását, amelynek szervezésében Románia 2009-ben csaknem 20 milliárd euró értékű, többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást kötött. A Boc-kabinet sorsáról döntő bizalmi szavazásra várhatóan jövő szerdán kerül sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: