2012-04-11 17:04:43• hírek • Szatmar.ro

Bemutatták az egészségügyi felmérés eredményeit

„Kezdődik a harc az életért!" adta ki a jelszót Csehi Árpád szerdán , a Szatmári Megyei Tanács (MT) által finanszírozott egészségügyi felmérés eredményét bemutató sajtótájékoztatón. Az akciót az MT hívta életre, 2011 novembere és 2012 februárja között zajlott és összesen 4150 személy vizsgáltak meg, ami lehetővé tette a társadalom legszélesebb szegmenseinek a felmérését is.

A kutatást koordináló dr. Szilágyi József doktor elmondta, hasonlóan széleskörű feltérképezés példátlan az ország történelmében. Itt kell megjegyeznünk, hogy bár a román kormány a 2000-es évek közepén elrendelte a lakosság egészségügyi állapotának felmérést, erre elköltött súlyos eurótízmilliókat, ám a kutatás eredményeit soha nem dolgozták fel!

Szilágyi elmondta, hogy azért az érrendszeri megbetegedésekre koncentráltak, mert az elhalálozások mintegy 60%-át ez okozza. Az ingyenes vizsgálatokon megmérték az önkéntesen jelentkezők magasságát, testsúlyát, vérnyomását, vércukorszintjét, koleszterin-szintjét. Figyelembe vették genetikai állományát, kórtörténetét és a tényt, hogy dohányzik-e.

A felmérések során fény derült, hogy a Szatmár megyeiek közel 35%-a küszködik magas vérnyomással. A legrosszabbul a tasnádi férfiak (40%), a legjobban pedig az avasfelsőfalui nők (30%) állnak. Szatmárnémetiben 32%, Nagykárolyban pedig 36% vérnyomással küszködők aránya. A legveszélyeztetettebb korosztály a 70-74 év közöttiek: esetükben meghaladja a 60%-ot a vérnyomással küszködők aránya.

A szatmáriak 56%-ának magas a koleszterin-szintje. Amíg a vérnyomás tekintetében egy-két százalékkal a nők állnak jobban, addig a koleszterin szempontjából a férfiak. Ez azonban csak 44-50 év fölött igaz, addig ugyanis a nők hormonális védettséget élveznek.

Ami a régiókat illeti, a legrosszabbul Nagykároly áll a maga 70%-ával, a legjobban pedig Avasfelsőfalu 51%-al. A tasnádiak 61%-a, a szatmárnémetiek 52%-ának magas a koleszterin-szintje.

A vér zsírtartalma tekintetében a legnagyobb az eltérés a férfiak és a nők tekintetében: az átlag 23%, ám a férfiak 30%-a, a nőknek viszont csak a 19%-a szenved emiatt. A dolog magyarázata, hogy az alkoholfogyasztás jelentősen hozzájátszik a vér zsírtartalmának emelkedésében. Ebben a tekintetben is érdekes, hogy a tasnádi férfiak 39%-a esetében magas a vér zsírtartalma, miközben a környék átlaga csak 25%. Szatmárnémeti és Nagykároly környékének lakosai 23%-ot, Avasfelsőfalu környékiek pedig 21%-ot „produkált". A legnagyobb százalékos adatot a 40-50 év közötti férfiak értek el - közel 40%-ot.

Szatmár megye lakosságának közel 9%-a küszködik cukorbetegséggel, ami megegyezik a környező országok, Magyarország, Ukrajna, Szlovákia, Ausztria, Dél-Németország adataival. Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy Nagykároly és Tasnád környékén ez a szám eléri a 14%-ot.

Szatmár megye lakosainak 36% túlsúlyos és közel ilyen százalékban elhízott - az ideális testsúly 30%-al való meghaladása jelent elhízottságot. A túlsúly tekintetében a régiók nagyjából egyforma értékeket mutatnak, ellentétben az elhízottsággal. Itt a károlyi férfiak elérik a 46%-ot és ez az egyetlen kategória, ahol Avasfelsőfalu meghaladja az átlagot - a maga 42%-ával. Talán meglepő, de Szatmárnémetiben a legkevesebb az elhízottak aránya - 35%.

Végezetül talán a legmeglepőbb adat: a szatmáriak 17%-a dohányzik (a szerkesztőségben tartott hevenyészett közvélemény-kutatás 35-40%-ra tippelt). A legtöbben Szatmárnémetiben dohányoznak (22%, de a férfiak meghaladják a 25%-ot is), a legkevesebben pedig Avasfelsőfaluban (9%, de a nők alig 4%-a). Nagykárolyban a lakosok 13%-a, Tasnádon pedig 12%-a gyújt rá rendszeresen. Édekesség, hogy amíg a megyei átlagban a férfiak dohányoznak többen, addig a 30-34 év közötti korosztályban a nők majd tíz százalékkal megelőzik a férfiakat.

Szilágyi doktor végkövetkeztetése elég ijesztő: a szatmári lakosok körében nagy az esély arra, hogy tíz éven belül valamely érrendszeri megbetegedést kapjanak elsősorban az elhízottság, a magas vérnyomás, a dohányzás miatt. A matematika nyelvén beszélve egy 30 éves, egészséges, nem dohányzó nőnek 2% esélye van, hogy megbetegedjék. Amennyiben dohányzik, akkor ez az esély 4,9%-ra nő. Ha magas a vérnyomása, akkor már 9%-nyi esélyről beszélhetünk, a magas koleszterin és vércukorszint pedig már 11,5%-ra rontja az esélyeket. Mindez férfiak esetében 12,1%. A kor előrehaladottságával pedig a veszély egyre nő.

„Elkezdődött a harc az életért", mondta Csehi, aki kijelentette: az azonnali beavatkozást a modernizált egészségügyi intézmények teszik lehetővé, a felmérések elvégzésében a lakosoktól a családorvosokig mindenki érintett és érdekelt. A legfontosabb viszont a megelőzés. „Ehhez életmódváltásra van szükség és ezt az óvodában kell elkezdeni. Erre lennie kell anyagi fedezettnek, nekünk pedig minél hamarabb el kell indítanunk az első konkrét programokat is", jelentette ki a tanácselnök.

Az első lépést a Megyei Tanács már megtette: 420.000 lejt fordított, pusztán saját forrásaiból, a felmérés lebonyolítására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: