2016-04-24 09:26:09• hírek • Szatmár.ro

Bemutatták az RMDSZ önkormányzati keretprogramját

„Egy településnek akkor van jövője, ha fiataljai ott teremtenek otthont, ott alapítanak családot, nem vonzza őket máshová a jólét perspektívája. A romániai magyar közösségeknek ma ez a legnagyobb gondjuk, az RMDSZ pedig erre javasol megoldásokat" - áll a Szövetség keretprogramjában, amely a 2016-os év önkormányzati prioritásait sorakoztatja föl a szervezet jelöltjei számára, és amelyet április 23-án, szombaton fogadtak el a szövetségi képviselők Szatmárnémetiben.

Az RMDSZ polgármestereinek és önkormányzati képviselőinek a szervezet programja azt irányozza elő, hogy esélyt, munkahelyeket teremtsenek a fiataloknak, hogy itthon marasztalják őket. Az otthonteremtési támogatások közül a telekvásárlás támogatására tér ki a dokumentum, a fiatal vállalkozók esetében pedig adókedvezményeket említ.

A magyar családoknak nagyobb segítségre, több támogatásra van szükségük: a közművek havi költségeinek és a nagycsaládosok jövedelemadójának csökkentését, helyi szinten pedig különböző kedvezmények bevezetését javasolja az RMDSZ.

A közösség számára létszükséglet, ezért a Szövetség a gyermekközpontú, minőségi oktatás megteremtésére törekszik kitérve arra is, hogy az önkormányzatok iskolafenntartók, ebben a minőségükben pedig többletfelelősségük van az oktatás terén. Mindemellett a magyarság érdekvédelmi szervezete az életerős vidéki közösségek kialakítását tekinti prioritásnak, programjában pedig a nagy gazdaságok helyett a kis és közepes családi gazdaságokat helyezi előtérbe. A történelmi városközpontok felújításában a polgármesterek segítségére sietne az RMDSZ azzal a programban meghatározott céljával, miszerint lehetővé kell tenni a közpénz felhasználását örökségünk védelmére, felújítására. Az ország egyik legnagyobb kisebbségének, a roma közösségnek pedig lehetővé kell tenni, hogy úgy vehessen részt a munkaerőpiacon, hogy az a mélyszegénység felszámolását, a települések fejlesztését és az ország gazdasági fejlődését is szolgálja - szögezi le továbbá a keretprogram.

A dokumentum arra is kitér, hogy huszonhat év alatt bebizonyosodott: a képviselet leghatékonyabb alapját az önkormányzatok jelentik, mert gyors és emberközeli megoldást lehet találni a település napi problémáira, könnyen át lehet látni azt, hogy melyik a megfelelő fejlődési irány. „Az erős önkormányzati jelenlét tehát nemcsak politikai érdek, hanem közösségünk érdeke is" - mutat rá a dokumentum.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: