2010-02-20 08:24:28• hírek • Szatmár.ro

Bemutatták a Veszett fejszét

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata február 19-én, pénteken 19 órai kezdettel mutatta be Michael Frayn Veszett fejsze című darabját Mohácsi János rendezésében. A három felvonásos bohózat betekintést enged a színházi élet titkaiba egy előadás próbájától a bemutatón keresztül az utolsó előadásig.

Frayn fergeteges bohózata egy színházi társulatot mutat be, betekintést nyújtva a színfalak mögötti életbe is, civilben és színpadi szerepet játszva egyaránt láttatván az alkotókat. A darabbeli színészek Robert Radcliffe Szopottgombóc című bohózatának bemutatójára készülnek. A főpróbán még semmi sem megy gördülékenyen: a házvezetőnőt alakító színésznő nem tudja, hogy a darab szerint mikor és hol megy ki és épp mit visz magával, a díszletajtók beragadnak, az ügyelő elalszik, a kellékest csak a lovagkorbeli kardja foglalkoztatja...

Emelett egy szerelmi háromszögre is fény derül, a rendező őrjöngve fel-le rohangál a színpadon. A káosz a bemutatón is folytatódik. Ezúttal mindent a kulisszák mögül látunk: miközben folyik az előadás, a színfalak mögött virágcsokrok, pálinkás üvegek, fejszék járnak kézről kézre, a színészek közötti privát indulatok egyre nagyobbra nőnek. Ha lehet, a káosz még tovább nő a Szopottgombóc utolsó előadásán: a betörőt alakító színész ittasan kóvályog a színpadon, az előadást többszöri nekifutásra sem sikerül elkezdeni, a kellékes a függöny előtt ragad, a színpad egy szardíniatengerré válik, a lépcsőn leguruló színész helyére pedig a rendezőnek kell beugrania.

A poénok megszámlálhatatlan sorára kihegyezett előadás kiváló szórakozást ígér, a sokszorosan díjazott meghívott alkotógárda pedig szakmai szempontból az évad egyik legfontosabb produkciójává emeli az előadást. Az egyik legkiválóbb magyar rendezőként számon tartott Mohácsi János ezúttal is állandó munkatársaival dolgozott. Az alkotóstáb tagjai Mohácsi István fordító-dramaturg, a Három nővér díszletét is tervező Khell Zsolt díszlettervező, Szűcs Edit jelmeztervező és Kovács Márton zeneszerző.

Az előadás szereplői: Lőrincz Ágnes, Nagy Csongor, Vencz Stella, Nagy Orbán, Némethy Zsuzsa, Czintos József, Gál Ágnes, Nagy Antal, Róbert Gábor m.v., Varga Andrea, István István valamint Laczkó Tekla. A rendező asszisztense Kovács Eszter.


Veszett fejsze - a Harag György Színtársulat bemutatója


Veszett fejsze - a Harag György Színtársulat bemutatója. Fotó: Biró István


Veszett fejsze - a Harag György Színtársulat bemutatója. Fotó: Biró István


Veszett fejsze - a Harag György Színtársulat bemutatója. Fotó: Biró István
Veszett fejsze - a Harag György Színtársulat bemutatója. Fotók: Biró István


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: