2011-04-29 17:31:10• hírek • Szatmár.ro

Posztumusz könyvbemutató

Fodor István újságíró kollégánk ez év februárjában váratlanul hagyott itt bennünket, tragikus hirtelenséggel, egyik percről a másikra.

Senki nem gondolta volna, legtöbbünknek nem volt tudomása születésekor észlelt szívproblémáiról, ami miatt sohasem panaszkodott, élte a vidéki tudósító cseppet sem stresszmentes életét, írta rendületlenül, nap mint nap cikkeit, riportjait, tudósításait a megye minden tájegységéből. Első kötete 2009-ben jelent meg Mesék a riportertarisznyából címmel, mintegy tíz év terméséből kiválogatva a legjobb írásokat. Második kötetének gondolata is megfordult a fejében, de közbeszólt a sors. Ennek következtében a félbemaradt ötletet kollégája helyett Debreczeni Éva valósította meg, összegyűjtve az utóbbi két-három év legjobb írásait, megszerkesztve a posztumusz kötetet, melynek nyomdai munkálatait a Scriptor Alapítvány felkérésére a Solstiţiu Kiadó kivitelezte. Fodor István április 24-én töltötte volna a 35. évet. Mintegy születésnapi ajándékként, húsvét elteltével tegnap mutatták be a Szatmári Magyar Hírlap szerkesztőségében Az ősz illata címet viselő válogatást.

Az ünnepségre eljöttek a kollégák a helyi újságoktól és médiumtokól, Fodor István családja, a megyebeli polgármesterek, személyiségek, akik valamennyien éveken át interjúalanyai voltak az elhunyt újságírónak.
A bevezetőben Ilonczai Gyöngyi főszerkesztő emlékezett meghatottan a felejthetetlen kollégára, akinek emlékplakettel ellátott asztala mindvégig emlékeztetni fogja a többieket az eltávozottra. Ugyanígy az a portré, amelyet Muhi Sándor grafikus készített Fodor Istvánról, és mely nagypéntek óta a szerkesztőség falát díszíti.


Fodor István asztala az újságíró emlékét őrzi
Fodor István asztala az újságíró emlékét őrzi


Veres István a Scriptor Alapítvány képviseletében szólt az egybegyűltekhez, majd Debreczeni Éva rendhagyó szöveggel idézte meg Fodor István szellemét. Mintegy kollégája nevében szólva, elmondta azokat a dolgokat, amelyeket a szerző maga szokott megemlíteni egy könyvbemutatón, majd felolvasta a kötet címadó írását az őszről és az elmúlásról.

Fodor István az a fajta író ember volt, aki minden művébe lelkének egy kis darabkáját is beleírta, így könyve által jelen lehet majd barátainál, ismerőseinél, akiknek szívében mérhetetlen űr maradt utána, és kötete visszajuthat azokra a tájakra, iskolai, községi könyvtárokba, amelyekről cikkeit írta éveken keresztül, a klasszikus újságírás egyik utolsó képviselőjeként.
A kötet megvásárolható a szerkesztőségben, ára 25 lej, az eladott könyvek árát Fodor István gyermekei kapják.


Népes közönség előtt mutatták be a könyvet
Népes közönség előtt mutatták be a könyvet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: