2011-04-07 16:25:28• hírek • Balog Anita

Bemutatták a 2 millió eurós projektet

A Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségén mutatták be csütörtök délben azt a 2 millió euró értékű projektet, amely Románia és Magyarország határon átívelő együttműködése révén valósul meg, s célja egy modern információs és monitorizációs rendszer kiépítése.

A projekt célja, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyék együttműködésével egy olyan rendszert hozzanak létre, amellyel egyszerűvé válik a kommunikáció a két megye katasztrófaelhárítói között és folyamatosan informálni tudják egymást elsősorban az árvízveszélyről. A projekt összértéke 1,96 millió euró, ebből a romániai fél 1,56 milliót használhat majd fel, ráadásul mindehhez csupán 32 ezer euróval kell beszállnia önrészként - ezt pedig a Szatmár Megyei Tanács biztosítja.

Burz Iulian, a Felügyelőség vezetője a tájékoztatón elmondta: emberei már jó ideje ezen a projekten dolgoznak, hogy a lehető legtöbbet kihozhassák belőle, s sikerüljön egy olyan rendszert kiépíteni, amely hatékonyan védi mindkét megye lakosait. Mivel Szabolcsban 581 ezer ember lakik, Szatmár megyében pedig 372 ezer, így megközelítőleg 1 millió ember biztonságát növelik meg.

A projekt része egy vészjelző sziréna-rendszer kiépítése a Túr és a Kraszna folyók által "veszélyeztetett" szakaszokon - a pályázók elmondása szerint ez gyakorlatilag a megye felét jelenti. A kialakított rendszerben negyven "okos" sziréna jelezné, ha vészhelyzet van, s a Felügyelőség központjából többféle riasztást is el lehetne juttatni a lakosokhoz. Egyébként Szatmár megyében most is létezik egy szirénás riasztó rendszer, azt 1972-ben alakították ki, de állapota nem a legjobb. Az új rendszer szirénái áram nélkül is képesek bizonyos ideig működni, vészhelyzet esetén pedig addig riasztanak, amíg az illetékesek nem "veszik az adást".


Bemutatták a nagy értékű projektet
Bemutatták a nagy értékű projektet


A kiépítendő rendszer része lesz egy monitorizációs központ - pontosabban kettő, a határ egyik és másik oldalán, amely a vízállást ellenőrzi, az adatok pedig egy erre a célra létrehozott internetes oldalon jelennének meg. A projekten belül több közös katasztrófa-elhárító gyakorlatra is sor fog kerülni.

A sajtótájékoztatón jelen volt Adrian Stef is, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, aki beszédében elmondta: szinte minden területen partnerre találtak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatban, akikkel remekül együtt tudnak dolgozni a határon átívelő projekteken, nagy összegű EU-s pénzösszegeket lehívva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: