2013-06-13 15:44:37• hírek • Póti Orsolya

Bemutatták Németország szövetségi tartományait

A Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium német nyelvszakos diákjai június 13-án Németország szövetségi tartományait mutatták be a tanintézmény dísztermében.

Negyven diák készült két héten keresztül arra a bemutatóra, amely csütörtök déli 12 órától zajlott a tanintézmény dísztermében. A diákok csapatokban mutatták be az érdeklődőknek - tanároknak és diákoknak - Németország tizenhat szövetségi tartományát, azok földrajzi, gazdasági, turisztikai és kulturális jellemzőit.

A XI. F osztályos, illetve a X. C, E és F osztályokban német nyelvet tanuló diákok a projektre Császár Béla némettanár irányításával készültek, aki úgy véli, fontos, hogy a diákok megismerjék a Német Szövetségi Köztársaságot alkotó félszuverén államokat.

Minden tartománynak saját alkotmánya, költségvetése és fővárosa van, az utóbbi a tartományi parlament és a kormány székhelye.

Németország 1990 óta tagolódik tartományokra, melyek a következők: Baden-Wütenberg, Bajorország (Bayern), Berlin, Brandenburg, Bréma (Bremen), Hamburg, Hessen, Mecklenburg-Elő-Pomeránia (Mecklenburg-Vorpommern), Alsó-Szászország (Niedersachsen), Észak-Rajna-Vesztfália (Nordrhein-Westfalen), Rajna-vidék-Pfalz (Rheinland-Pfalz), Saar-vidék (Saarland), Szászország (Sachsen), Szász-Anhalt (Sachsen-Anhalt), Schleswig-Holstein, Türingia (Thüringen).

A diákok óriási színes plakátokkal érkeztek a díszterembe, ahol minden csoport bemutatta a maga által választott szövetségi tartományt, a képekhez és illusztrációkhoz pedig magyarázatot is fűztek német, illetve magyar nyelven.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: