2019-12-10 15:11:30• hírek • Bede Emőke

Bemutatta terveit a Dinu Lipatti Filharmónia új vezetője

Kedden délután sajtótájékoztatót hívott össze a szatmári Dinu Lipatti Filharmónia, illetve a Szatmár Megyei Tanács vezetősége, melynek alkalmával a nemzetközi szinten is elismert intézmény új vezetője, Kovács-Pistuka Emőke ismertette főbb célkitűzéseit.

„Nem szabad elhagyangolnunk ezt az intézményt. Népszerűsítenünk kell, mi több, ki kell alakítanunk egy márkát, hiszen büszkék lehetünk a zenekarunkra. […] Épp ezért szeretném növelni a nívót, országosan és nemzetközileg is elismert művészeket és fiatal zenészeket csábítva a csapatunkba. Emellett szeretnénk minél több fesztiválon részt venni, hogy ezáltal is öregbítsük Szatmár megye hírnevét” – fejtette ki az új intézményvezető.


Kovács-Pistuka Emőke ezen tervei mellett szeretné a gyerekekhez is közelebb hozni a filharmóniát és az intézmény által képviselt értékeket, ehhez azonban nevelő jellegű koncertekre van szükség – véli. Mi több, ezen célból már több olyan alkotóval is felvették a kapcsolatot, akik segíthetnének mindezt megvalósítani. A közönség felé való nyitás jegyében Dinu Lipatti Filharmónia új vezetőjének feltett szándéka az is, hogy ismét életre hívják a kamarazenekart is, mellyel kisebb helyszíneken, például templomokban is fel tudnának lépni.


A sajtótájékoztatón az immár 200. szatmári koncertjéhez érkező Franz Lamprecht is gratulált a kinevezéshez, kiemelve az új igazgató kvalitásait, melyekről már nem egyszer tanúbizonyságot tett. A német karmester biztos benne, hogy ez előző években már megtapasztalt kiváló együttműködés a továbbiakban is folytatódni fog.


Kovács – Pistuka Emőke, a Dinu Lipatti Filharmónia új vezetője 2002-től ezen intézmény művészeként tevékenykedik, mint hegedűművész és I. hegedűs szólamvezető. Mindezek mellett a szatmárnémeti Aurel Pop Művészeti Líceum hegedűtanára is. Kovács – Pistuka Emőke a kolozsvári Sigismund Toduță Zeneművészeti Líceumban tanult, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett művészeti és pedagógiai oklevelet. Szakmai karrierje során tanított és előadóművészként aktivált a Kolozsvári Állami Magyar Operában, a kolozsvári Sigismund Toduță Zeneművészeti Líceumban, a mexikói Escuela Superior de Artes Yukatan felsőoktatási intézményben és a szintén mexikói Yukatan Szimfonikus Orquestra-ban. Számos mesterkurzuson vett részt az évek során Magyarországon, Németországban és Romániában egyaránt, számos kül- és belföldi zenekarral működött együtt, továbbá tagja a Consonatia és Diletto musicale kamarazenekaroknak, a FourEyer kvartettnek és a Quasi Cosi triónak egyaránt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: