2009-06-16 20:00:16• hírek • Szatmár.ro

Új elnök az Identitas élén

Az RMDSZ Szatmár Megyei szervezetének Állandó Bizottsága kinevezte az Identitas Alapítvány új elnökét Szőcs Péter muzeológus személyében.

Hétfőn reggel ülésezett az RMDSZ Szatmár Megyei szervezetének Állandó Bizottsága.

Az ülés napirendjén az aktuálpolitikai kérdések megtárgyalása mellett szerepelt az Identitas Alapítvány megüresedett elnöki tisztségének kérdése is.

Varga Attila parlamenti képviselő, az Identitas Alapítvány leköszönő elnöke az Állandó Bizottságot is tájékoztatta lemondásának tényéről és annak okairól, majd jelezte, reméli a testület megfelelő személyt jelöl majd helyére.

Csehi Árpád Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei elnöke az Állandó Bizottsági tagoktól kért javaslatokat a lehetséges Identitas elnök személyét illetően. Csehi Szőcs Péter muzeológust, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóját javasolta, és az Állandó Bizottság ezt a javaslatot egyöntetűen elfogadta.

A több mint egy évtizeddel ezelőtti alapításakor, az Identitas Alapítvány hiánypótló szerepet töltött be a szatmári magyarság életében. Nevéhez híven, az alapítvány fő célja a helyi közösség megmaradását és önismeretét szolgáló tevékenységek támogatása volt, így például helyi magyar nyelvű kiadóként fontos könyveket jelentetett meg és számos rendezvény elindítója, szervezője volt. Az eltelt évtizedben szerencsés módon megerősödött a civil egyesületek hálózata és az egykor megfogalmazott célokat több szervezet, köztük egyes nyitottabb állami intézmény, is felvállalta. Így, a gazdagodó kínálatban, a mai Identitas Alapítvány elsősorban színvonalas, minőségi munkát kell nyújtania - elevenítette fel az alapítvány történetét Szőcs Péter.

A nagyközönség számára leginkább érzékelhető tevékenységek közül, folytatódik a Partiumi Napok  sorozata és egyéb kisebb léptékű rendezvény. De fontos volna, ha hangsúlyosabb lenne az a háttérmunka is, amely az igényes önismereti kiadványok elengedhetetlen feltétele. Ennek egyik része lenne az a régi terv megvalósítása, amely a szatmári magyarságra vonatkozó történeti, néprajzi, nyelvi és demográfiai adatok összegyűjtését tűzte ki célul. Hosszabb távon az a legkedvesebb tervem, hogy egy olyan szellemi fellegvárat alakítsunk ki, természetesen más szervezetekkel partnerségben, amely egy szatmári tudásközpontként nemcsak a helyi magyarság  megmaradását, hanem megerősödését, sőt az egész térség felzárkózását szolgálja - zárta mondandóját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: