2011-01-15 18:13:47• hírek • Póti Orsolya

Bemutatkozott a Bartók Béla Egyesület

Szatmár Megye legfiatalabb kulturális szervezete, a Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület mutatkozott be a nagyérdeműnek január 15-én az Északi Színházban.

A Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület egy hónappal ezelőtt alakult, alapító tagjainak első rendezvényére december 7-én került sor a Piros-téglás épületben. Az ünnepélyes megnyitón fellépett több intézmény kórusa, szép szavalatok, duettek és trombita szólók hangzottak el, valamint néptáncbemutatóra is sor került. Január 15-én sem volt ez másképp, ugyanis a fiatal egyesület az Északi Színházban egy nagyszabású gála keretén belül mutatta be mindazt, amit a jövőben a megye fiatal generációjának is át szeretne adni.

A gálát a már jól ismert vegyes-kórus, a Református Egyházmegye Lelkipásztor kórusa és a Református Gimnázium gyermekkórusa nyitotta meg, a kórusműveket pedig köszöntőbeszéd követte. Elsőként Bertók Béla zenetanár, az egyesület elnöke köszöntötte a nagyérdeműt.

A hagyományőrző egyesület Bertók Béla zenetanár javaslatára alakult meg, aki hegedű és klasszikus gitár tanárként már hosszú ideje belevetette magát a szatmári kultúréletbe. A művész úgy gondolja, a szatmári közösségnek szüksége van egy olyan egyesületre, amely támogatja, őrzi és átadja a hagyományokat.

A továbbiakban városunk polgármestere, Ilyés Gyula méltatta az új egyesület célkitűzését, terveit és ambícióját. A városvezető visszaemlékezett arra a harminc évvel ezelőtti időszakra, amikor Fehér Kálmán zenetanár és Bertók Béla egy hagyományőrző kört létesítettek. Az akkori kör egy forradalmibb környezetben létesült és működött, és fontos ennek újraszervezése. „Rendkívül fontos szerepet tölt be egy ilyen hagyományőrző egyesület megalakulása, ugyanis ez a szervezet a megyében működő sokféle kulturális tevékenységet együvé teszi. Ezért támogassuk, értékeljük és erősítsük ezt a szervezetet." - mondta el Ilyés.


A vegyeskórus nemzeti himuszunkat is előadta
A vegyes-kórus nemzeti himnuszunkat is előadta


A rendezvény moderátorai Blatniczki Cecilia és Szatmári Elemér alapítótagok köszöntőbeszéde után, az egyesület alig egy hónapja alakult zenekara, a Bartók Béla Népi Zenekar szatmári verbunkkal mutatkozott be a közönségnek.

A zenét Rózsa Molnár Henrietta szavalata követte, majd zongorán és hegedűn elhangzott az „Este a székelyeknél" című Bartók darab. A rendezvényen fellépett a Székesegyház énekkara, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium kórusa, illetve a Domahidi tánccsoport. A domahidiak üveges táncot és szatmári verbunkot adtak elő. A gálának szavalatok, népdalcsokrok, hegedű- és brácsaduók emelték a színvonalát.

A Bartók Béla Egyesületnek bárki tagja lehet, és a hamarosan induló tanfolyamokra, körökre is bárki jelentkezhet. Várják olyan gyerekek, fiatalok és idősebbek jelentkezését, akik szívesen megismernék a magyar népdalokat, elsajátítanának egy-egy néptáncot, vagy egyszerűen tehetségükkel tennék színvonalasabbá a szervezet előadásait.


Ilyés Gyula polgármester méltatta az fiatal egyesületet
Ilyés Gyula polgármester méltatta az fiatal egyesületet


Első alkalommal lépett fel a Bartók Béla Népi Zenekar
Első alkalommal lépett fel a Bartók Béla Népi Zenekar


Fellépett a Domahidi Néptánccsoport
Fellépett a Domahidi Néptánccsoport


Képgaléria:


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: