2012-06-08 09:59:03• hírek • Szatmár.ro

Bemutatkoznak az RMDSZ megyei tanácsosjelöltjei

Bemutatkozik Muzsnay Árpád, Ressler Stefan, Veres István, Csomai András, Barcza Dániel és Balogh Sándor.

Muzsnay Árpád: „71 éves nyugdíjas pedagógus és újságíró vagyok.

Számomra az elmúlt 22 esztendő is igazolja, hogy gazdasági, művelődési és etnikai szempontból elképzelhetetlen a jelenlegi Szatmár megye kiegyensúlyozott fejlődése az itteni magyarság és a velünk együtt élő nemzetiségek önkormányzati képviselete nélkül. A megyei és a helyi tanácsokban való RMDSZ-részvétel döntően meghatározta vidékünk életét, az itt élők közérzetét, azt, hogy mindnyájan szülőföldünkön otthon érezhessük és tudhassuk magunkat, ügyeink intézésébe és irányításába képviselőink révén hathatósan beleszólhassunk. Senki más nem vállalhatja, végezheti el ezt helyettünk.

Önazonosságunk megőrzése szempontjából központi kérdésként kell kezelnünk a nemzetiségi oktatás és művelődési élet színvonalának további emelését, azoknak a térségben gondolkodó és országhatárokon átívelő gazdasági és művelődési tervek kidolgozásának szorgalmazását, melyek valóra váltása vidékünknek az Európa Unióhoz való maradéktalan csatlakozását biztosítják.

Amikor az RMDSZ színeiben tanácstagnak jelentkeztem, elsősorban is művelődési életünk, a megyében folyó anyanyelvi oktatás színvonala további emelése szükségességére gondoltam. Abban a közös munkában való aktív részvételre, melyet Csehi Árpád Szabolcs vezetésével a mögéje felsorakozó csapat közös munkával Szatmár megyének biztosíthat."

Ressler StefanRessler Stefan jogász, ügyvéd, a Német Demokrata Fórumot képviseli az RMDSZ megyei tanácsos-jelöltjeinek listáján: „Születtem 1986-ban Szatmáron, az általános iskolát és líceumot a Johann Ettinger Német Líceumban végeztem, egyetemi tanulmányaimat a Babeş-Bolyai Tudományegyetem jogi karán végeztem, mesteri tanulmányaimat ugyancsak jogból végeztem.

További jogi tanulmányok: kisebbségjog a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, nemzetközi magánjog a salzburgi egyetemen.

Megyei tanácsos szeretnek lenni, mert a tanulmányaim és meglátásaim, hozzáállásom és gyakorlatiasságom biztosítéka lenne az eredményes munkának. Realitásokból kiindulva hosszú távon is közreműködnék a határozatok előkészítésében és véghezvitelében.

Szerintem a tanácsba dinamikus és jól felkészült fiatalokra nagy szükség van, akik a valóság talaján állva messzire látnak, és el is jutnak oda.

Szeretek az emberekkel dolgozni és elbeszélgetni, találok közös témát a parasztemberekkel és a miniszterekkel is, ha úgy adódik. Szerintem nagyon fontos egy erős kisebbségi képviselet a megyei önkormányzatban, mert ez a biztosítéka kisebbségi jogaink megőrzésének és bővítésének, amihez azonban az is kell, hogy a megyei tanács elnöke az RMDSZ jelöltje maradjon a továbbiakban is.

Veres IstvánVeres István, pedagógus, újságíró, a Szamos kulturális szemle szerkesztője: „A mostani lapszámban bemutatkozó Muzsnay Árpáddal és másokkal együtt egyike voltam az RMDSZ Szatmár megyei szervezete megalapítóinak. Huszonkét év után öröm látnom, hogy az akkor elvetett mag mennyire szépen szárba szökkent és hogy milyen sok gyümölcsöt termett. Az RMDSZ részvételét a parlamentben, a kormányban, az önkormányzatokban eszköznek tekintem ahhoz, hogy kisebbségi közösségünk érdekeit érvényesíteni tudjuk. Magam is ezért vállaltam a jelölést 1996 óta többször, és jelenleg is. Elmondhatom, hogy az említett évvel kezdődődő időszaktól máig a Szatmár Megyei Tanács a legutóbbi négy évben volt a legeredményesebb. Ez nagymértékben annak köszönhető, hogy Csehi Árpád Szabolcs személyében egy olyan ember állt a megye élén, aki korszerű menedzser-szemlélettel közelített a dolgokhoz, aminek eredményeként az egész közösség szempontjából fontos eredmények születtek, mint amilyen a korszerű szeméttárolás megoldása, vagy a kórházak rehabilitálása, hogy csak két példát említsek. Számos projekt félúton van a megvalósításban, a munkát nem lehet négy éves ciklusokra osztani. Éppen ezért fontos, hogy továbbra is erős RMDSZ-képviselet munkálkodjon a megyei önkormányzatban. Önazonosságunk megőrzése szempontjából is elengedhetetlen ez, magyarként szeretnénk európai körülmények között élni idehaza. Ehhez szeretnék szerény képességeim mértékében a jövőben is hozzájárulni, mivel tudatában vagyok annak, hogy ezt mások nem fogják tárcán nyújtani nekünk.

Csomay AndrásCsomai András agrármérnök, farmvezető, Szamoskrassón él, kezdetektől fogva aktív tagja a helyi RMDSZ-szervezetnek. „Megyei tanácsosként elsősorban a mezőgazdaság fellendítését szeretném előmozdítani megyénkben, kihasználva azt a helyzetünket is, hogy a határ mentén élünk. Fontos lenne a szorosabb együttműködés a magyarországi partnerekkel, ugyanis már van példa arra, hogy ez az együttműködés gyümölcsöző. Ne feledjük: a föld sok embernek biztosít még mindig megélhetést, a jövőben pedig a fiatalok számára is perspektívát jelenthet. Mi itt helyben már megtapasztaltuk a határ túloldalán dolgozó kollégákkal való együttmunkálkodásnak az eredményeit.

Érdekesnek tartom ugyanakkor azt az elképzelést, hogy a Szamost hajózhatóvá tennék ismét. Valamikor a sót és az építőanyagot szállították a folyón az alföld felé, ma inkább turisztikai jelentősége lenne ennek a tervnek, s nem utolsó sorban összekötné az itteni lakosságot az anyaországiakkal. Ugyancsak fontos lenne magtárakat építeni falvainkon, hogy legyen hol tárolni a termést. Arra bíztatnám közösségünk vidéki tagjait, hogy engedjék idegen kézre jutni a földjeiket.

Mindezen tervek - és még sok más - megvalósításához azonban nagyon fontos az, hogy erős jelenlétünk legyen a megye és a helységek önkormányzataiban, fontos, hogy a megyei elnöki tisztséget továbbra is Csehi Árpád Szabolcs töltse be."

Barcza DánielBarcza Dániel, 38 éves, általános sebész szakorvos, Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, általános sebészeti osztály:

„Szükség van a megyei tanácsban egy erős RMDSZ-frakcióra, s arra, hogy abban különböző szakterületek képviselői is benne legyenek. Magam, már szakmámnál fogva is, az egészségügy fejlesztéséhez szeretnék tanácsosként is hozzájárulni.

Már eddig is közreműködtem abban, hogy uniós pályázat révén fejlesszük a kórház infrastruktúráját, s újabb, hasonlóan nagy volumenű pályázat van folyamatban.

Mindezek megvalósításához nagymértékben hozzájárult Csehi Árpád Szabolcs megyei tanácselnök és csapata, ezért fontos, hogy továbbra is ő vezesse a megyei önkormányzatot, amelynek hatáskörébe tartozik immár a kórház is.

A fentiek miatt az egészségügyi bizottságban szeretnék tevékenykedni a tanácson belül."

 

Balogh SándorBalogh Sándor erdészmérnök, Országos Erdészeti Hivatal: „Szükség van egy erős RMDSZ-képviseletre a megyei tanácsban, éspedig azért, hogy magunk dönthessünk a magunk sorsa felől. Erős képviselet képes arra, hogy a magyarság érdekében hathatósan tudjon cselekedni, hogy teljesíthesse azokat a célokat, amelyeket felvállalt. Arra is szükség van, hogy a megyei tanács elnöke is RMDSZ-es legyen a továbbiakban is, akit jó szívvel támogathat az RMDSZ-frakció. Ha nem RMDSZ-es az elnök, akkor nem volna kit igazán támogatni.

Szakmámból kifolyólag tudom, hogy a visszaszolgáltatási folyamat még távolról sem zárult le megyénkben sem. Sokan - köztük egyházaink - még mindig nem kapták vissza jogos tulajdonaikat, az erdők visszaszolgáltatása is számos problémával terhelt. Ezekre a folyamatokra szeretnék hatni a megyei tanács segítségével, mert sok esetben a mi közösségünk vagyonáról van itt szó. Ezért a tanácsban a környezetvédelmi, erdészeti kérdésekkel foglalkozó szakbizottságban szeretnék tevékenykedni."





Az RMDSZ jelöltlistája a Szatmár Megyei Tanácsba


1. Csehi Árpád Szabolcs, közgazdász, jogász, a Szatmár Megyei Tanács elnöke
2. Stier Péter Gábriel, közgazdász, az Északi Színház ügyvezető igazgatója
3. Szász Piroska, tanár, helyettes főtanfelügyelő
4. Dravetzky Károly József, agrármérnök, nyugdíjas
5. Lölchli Terézia Tündér, közgazdász, a Caritas igazgatója
6. Nagy Sándor, református lelkész, esperes
7. Kaiser Stefan, közgazdász, vállalkozó
8. Kovács Máté, közigazgatási szakember, tanácsadó
9. Barcza Dániel Botond, sebészorvos
10. Mărginean Mária Éva, jogász, ügyvéd
11. Nagy Mária, agrármérnök, nyugdíjas
12. Gindele Imre, gépészmérnök, tanfelügyelő
13. Katona Péter, villamosmérnök, kirendeltségvezető
14. Őri Pákay Franciska, pedagógus, újságíró, irodavezető
15. Veres István, pedagógus, újságíró
16. Riedl Rudolf, mérnök, nyugdíjas
17. Ressler Stefan, jogász, ügyvéd
18. Muzsnay Árpád, pedagógus, az EMKE vezetőségi tagja, nyugdíjas
19. Csomai András, agrármérnök, farmvezető
20. Balogh Sándor, erdészmérnök, Országos Erdészeti Hivatal
21. Csapó Ilyés Attila Csaba, pedagógus, tanfelügyelő
22. Erdei D. István, mérnök, parlamenti képviselő
23. Günthner Tibor, műépítész, szenátor
24. Pataki Enikő, pedagógus, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója
25. Szilágyi Éva Gabriella, pedagógus, a Református Gimnázium igazgatója
26. Adámkó István Csaba, pedagógus, a Hám János Iskolaközpont igazgatója
27. Csik Tibor, edző, Szatmárnémeti Olimpia
28. Kovács Jenő, mérnök, Nagykároly polgármestere
29. Keizer Lajos, mester, Nagykároly alpolgármestere
30. Véron András István, mérnök, Tasnád polgármestere
31. Găman Mihály, jogász, Pusztadaróc polgármestere
32. Dobos István, kereskedő, Mikola polgármestere
33. Nagy József, állategészségügyi technikus, Pálfalva polgármestere
34. Papp Tibor, tisztviselő, Endréd polgármestere
35. Koczán Levente, pedagógus, Túrterebes polgármestere
36. Simon Levente, újságíró, Kökényesd polgármestere
37. Incze Lajos, állatorvos, Halmi polgármestere
38. Tasnádi István, mérnök, irodavezető
39. Kölcsey Norbert, manager, vállalkozó
40. Kereskényi Gábor, jogász, Szatmárnémeti alpolgármestere

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: