2010-03-20 01:53:36• hírek • Póti Orsolya

Bemutatkozik a Kölcsey X. A osztálya

Múlt héten indult rovatunkban először a Református Gimnázium ötödikesei mutatkoztak be. Március 19-én, péntek délután a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba látogattunk, ahol a X. A osztálya vállalta el az e heti bemutatkozást.

A X. A. matek-info-angol osztály huszonkét tanulója Boga Katalin fizika tanárnő és osztályfőnök jelenlétében mutatkozott be a Szatmár.ro-nak. A reál beállítottságú tanulók először sporttevékenységeikről számoltak be portálunknak. Egy tucat tanuló teljesít versenyszinten különböző sportágakban: Takács Márk cselgáncsozik, Emődi Roland és Barabás Levente testépítéssel foglalkozik, Székely Albert pedig versenyszinten biciklizik. Ilonczay Tekla és Illyés Benjámin táncolnak, 2009. decemberében Magyarországon is felléptek. Továbbá Belluska Ádám kosarazik és atletizál, Kallós Tamás pedig a manapság nagyon divatos parkour nevű sportot űzi. Fodor Zsolt, Circiu Gabriel és Gereben Norbert a tecktonic-ot gyakorolják, ami nem egy könnyen elsajátítható modern táncműfaj. A fiúk elmondták, hogy néha a Kossuth Kertben adódik alkalom a tecktonic gyakorlására.

Az osztálynak van néhány tehetséges zenésze is: Foghel Róbert dobol, Poszet Regina Cynthia, Illyés Benjámin zongorán és gitáron játszanak. Mihálka Filipp Dávid rappel, fellépett eddig Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Nagyváradon - elmondása szerint már a lemeze is készülőben van.

Az osztály diákjai közül többen tavaly tantárgyversenyeken vettek részt, és idén is több ilyen megmérettetésre készülnek. Lakatos Tamás számos fizika, matek és informatika versenyen vett részt, és sok országos dicséretben részesült.  Többek között továbbjutott a Vermes-Öveges Fizika Verseny idei erdélyi fordulójára, tavaly pedig ezen a versenyen második helyezett lett. A Gordiusz Matematika Tesztversenyen első helyet ért el, valamint más matematika versenyen is kiemelkedően taljesített. Tamás a Jedlik Ányos Fizika Verseny regionális döntőjén is részt vett, és itt is első lett, a Grigore Moisil Informatika versenyen második díjat kapott.

Poszet Cynthia több megyei szintű Kémia olimpiászon vett részt, amelyeken dicséretben részesült. Részt vett a ChimExpert országos versenyen, valamint készül az országos Irodalmi Kreativitás Versenyre. Sajtos István tavaly a Vermes-Miklós Fizika Versenyen harmadik helyezett lett, idén megyei szinten második helyezést ért el, az országoson pedig dicséretet kapott. A Matematika olimpiászon István tavaly megyei harmadik helyet szerzett, idén pedig dicséretben részesült. Továbbá a Földrajz megyei tantárgyversenyen első helyezést ért el, a Jedlik Ányos Fizika Verseny regionális döntőjén pedig második lett.

A X. A osztályból öt diák indult a Megyei Fizika tantárgyversenyen, és kitűnően szerepelt: Szilágyi András, Gereben Norbert, Koroknai Bernadett, Ilonczai Tekla és Lakatos Tamás.


A Kölcsey Ferenc Főgimnázium X.A osztálya
A Kölcsey Ferenc Főgimnázium X.A osztálya


Az egyéni tevékenységek és versenyek után a diákok a közös kirándulásokról és a csoportfoglalkozásokról beszéltek. Múlt hétvégén, péntektől vasárnapig, részt vettek a Nagyító csapatépítő programon. A Szokondon megszervezett program témája a kommunikáció volt. A diákok különböző csoporttevékenységeken vettek részt, senki sem dolgozhatott egyénileg. A tanulók szerint a hétvége során megtudták azt, hogy ki az osztályból a vezető típus.

Az osztály nagy része részt vesz az ACES, azaz  a Közép-Európai Iskolák Akadémiájának egyik nemzetközi angol projektjén, amely keretében a diákok elutaztak Bulgária Vidin városába és kapcsolatot teremtettek ottani diákokkal, és megismerkedtek egymás kultúrájával. A bolgár diákok egy cserekirándulás alakalmával ellátogattak Szatmárnémetibe is. A diákok többször is szerveztek osztálykirándulásokat, és a legközelebbi kirándulásra mindenkinek meg kell tanulnia egy népdalt. A diákok szerint az osztályuk nagyon összetartó, szívesen segítenek versenyszervezésekben, de azért még akadnak dolgok amire a jövőben oda kell figyelniük. Boga Katalin osztályfőnöknő elmondta, hogy a tanároknak is jó érzés bejönni az osztályba, nem éreznek széthúzást és klikkesedést a diákok között. A diákok zárószóként még csak annyit mondtak el magukról, hogy állandóan éhesek, és nagyon szeretnek jókat enni.

Az osztály névsora: Barabás Levente, Bauer Dávid, Belluska Ádám, Circiu Gabriel, Emődi Roland, Fodor Zsolt, Foghel Róbert, Gereben Norbert, Illyés Benjámin, Ilonczay Tekla, Kallós Tamás, Kánya Edina, Kiss Csongor, Koroknai Bernadett, Lakatos Tamás, Mihálka Filipp Dávid, Poszet Regina Cynthia, Sajtos István, Székely Albert, Szilágyi András, Takács Márk, Villányi Júlia.


Fizikusok, matekesek, infósok
A tantárgyversenyek résztvevői


Négy zenésze is van az osztálynak
Négy zenésze is van az osztálynak


Az osztály sportolói
Az osztály sportolói


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: