2010-03-27 07:51:33• hírek • Póti Orsolya

Bemutatkoznak a „Hám János" hatodikosai

Ezen a héten a Hám János Római Katolikus Iskolaközpontba látogattunk el, és az iskola hatodikos diákjai mutatkoztak be honlapunknak, feláldozva egy tornaórát.

A legérdekesebb a VI. osztályban az, hogy ők voltak a legelső elsősök az iskolában. A diákok a hat év alatt nagyon összeszoktak, a tanítóknak és tanároknak pedig alkalmuk volt végig követni, amint a kicsik fölcseperednek. A tornateremben összegyűlt osztály tagjai először sporttevékenységeikről számoltak be nekünk, de már az óra előtt Görbe Éva tornatanárnő is elmondta, hogy a diákok aktívan sportolnak, és rendszeresen részt vesznek különböző versenyeken.

Szép Márton vívóedzésekre jár, és gyakran vesz részt versenyeken, illetve országos bajnokságon is. A vívás mellett hobbiból focizik, és kosárlabdázik. Telegdy Mátyás minden hétfőn és csütörtökön kosárlabda edzésre jár. Pfeifer Hannelore, az osztályfelelős elmondta, hogy a lányok benne vannak az V-VIII. osztályos lány kosárlabdacsapatban, és a nemrég megszervezett bajnokságon második helyet értek el. Bakos Imola hobbija a tenisz, és eddig hazai versenyeken vett részt. Maskulic Dávid a Royal Dance-nél társasági táncot tanul, és már részt vett többek között  egy Nagyszebenben rendezett táncversenyen, valamint két hét múlva egy kolozsvári versenyen is ott lesz. Az osztályból szinte minden diák készül az áprilisban rendezendő Sportnapra. Van aki kosárlabdával és futással, más pedig aerobikkal szeretne részt venni az egész napos rendezvényen.


A VI. osztály sportolói

A VI. osztály sportolói


A sportolók mellett meglepően sokan játszanak  különböző hangszereken, és ami érdekes, hogy a diákok  általában nem csak egy, hanem több hangszert is szívesen kipróbálnak. Például Matécsa Dávid gitározik és furulyázik, Schulczer Dávid dobol, furulyázik és nem rég kezdett el gitározni. Gerényi Dalma szintén furulyázik és gitározik, de szeret zongorázni is, és a dobolást is kipróbálta. Telegdy Mátyás hat éve zongorázik, közben megtanult furulyázni és dorongon játszani, valamint elmondta hogy a következő hangszer, amit kipróbál a körtemuzsika lesz. Márton Fruzsina szoprán és alt furulyázik, valamint gitározni is tanul. Fruzsina még elmondta, hogy az osztályból sokan benne vannak a hatvanhárom tagú iskolakórusban, és aktívan részt vesznek különböző rendezvényeken. Kostyál Kitti miséken szokott furulyázni és gitározni, Maskulic Dávid pedig a gitározás mellett, elektromos gitáron tanul játszani. Szilágyi Bernadett az V. osztálytól épült be a közösségbe, azelőtt furulyázott, de ezt abba kellett hagynia a sűrű programja miatt - most gitározni tanul. Mares Eszter fuvolázik és furulyázik is.

A sport és a zene mellett nem maradhatnak el a tantárgyversenyek sem. Van aki angol és magyar, mások pedig matek tantárgyversenyeken vesz részt. Maskulic Dávid szívesen vesz részt versmondó és mesemondó versenyeken. Boros Zoltán inkább a matek tantárgyversenyeket kedveli, többször is elérte a maximum pontszámot. Schefler Gergő  is a matek versenyeken vesz részt jó eredményekkel, idén három országos versenyre is készül. A tanulók közül Heim László, Kosnyák Kitti, Harkel Helga, Roszpapa Dávid és Marcutiu Petra vesznek  még részt matek versenyeken. Közölük Kitti,  Helga és Dávid hittan és angol tantárgyversenyeken is sikeresek voltak, valamint Petra a matek mellett a magyar tantárgyversenyeket és a helyesírásversenyeket is szeret. Tavaly eljutott az országos magyar helyesírásversenyre, amelyen tizedik lett.

Eszter, Hannelore és Dorottya egy magyarországi internetes elsősegélynyújtó versenyen vesznek részt a biológia tanárnő segítségével. Különböző tételeket kell kidolgozniuk s ezeket e-mailben elküldeni a verseny szervezőinek. A verseny több fordulóból áll, a nyertesek jutalma pedig egy budapesti kirándulás lesz.

A diákok szerint közösségük egy nagyon jó osztály, habár kicsit zajos; sok intelligens és ügyes gyerek van közöttük, és az évek során talán életre szóló barátságok is kialakultak. Az új diák, Balogh Kinga úgy érzi hamar befogadták társai, de eleinte nehéz volt megszokni az új közösséget.

A diákok még  beszámoltak a hadadi és nyíregyházi kirándulásokról, valamint vicces történeteket is felelevenítettek. A történetekből kiderült, hogy sokan Márton Fruzsinát kedvelik, mivel vicces és nagyon barátságos osztálytárs. A lányok elmondták, hogy a következő nyári kirándulás Csíkszentdomokoson lesz, és már nagyon várják, mivel az osztályfőnöknő, Kóczinger Éva is nagyon szeret az osztályával kirándulni, és nagyon nagy élmény számukra a több napos, közös együttlét. Miután a lányokkal maradtam, kifejtették, hogy régebben sokkal többet játszhattak a fiúkkal szünetekben, de a fiúk egy ideje nagyon megváltoztak, és úgy gondolják távolság alakult ki közöttük. Ennek ellenére mégis úgy érzik, hogy az osztály olyan mint egy nagy család és nagyon szeretik egymást.

A VI. osztály névsora: Balogh Kinga, Bakos Imola, Boros Zoltán, Dobos Evelin, Gerényi Dalma, Hankel Helga, Heim László, Hütter Vince, Janicskó Dóra, Kiss Ingrid, Kiszner Boglárka, Kostyál Kitti, Kovács Attila, Marcutiu Petra, Mares Eszter, Márton Fruzsina, Maskulic Dávid, Matécsa Dávid, Palai Dorottya, Pfeifer Hannelore, Rappert Balázs, Schefler Gergő, Székely Áron, Szép Márton, Szilágyi Bernadett, Schulczer Dávid, Telegdy Mátyás, Tóth Petra, Zelicicovici Benjámin.


A Hám János Római Katolikus Iskolaközpont hatodikos diákjai
A "Hám János" Római Katolikus Iskolaközpont hatodikos diákjai


A különböző hangszereken játszó diákok
A különböző hangszereken játszó diákok


Ők szívesen részt vesznek különbozö tantárgyversenyeken
Ők szívesen részt vesznek különbozö tantárgyversenyeken


A hatodikos lányok
A hatodikos lányok, akik összetartanak jóban rosszban


...és a fiúk, akik szabadidejüket kosarazással és focizással töltik
...és a fiúk, akik szabadidejüket kosarazással és focizással töltik


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: