2013-04-08 15:29:09• hírek • Póti Orsolya

Bemutatják a Sarkadi Sándor életútjáról szóló kismonográfiát

Újabb rendezvényre kerül sor a Posztmodern Távlatok Művelődési Műhelye keretében. Ezúttal a Sarkadi Sándor életútjáról, képzőművészeti tevékenységéről szóló kismonográfiát ismerteti a szerző Muhi Sándor, valamint Kereskényi Sándor irodalomtörténész.

Április 10-én, szerda délután 17 órakor kerül sor a Sarkadi Sándor életútjáról, képzőművészeti tevékenységéről szóló kismonográfia könyvbemutatójára a Szatmárnémeti Református Gimnázium épületében található Esperesi Hivatalban. A kötetet Kereskényi Sándor valamint a szerző, Muhi Sándor ismerteti.

Sarkadi Sándor összetett, izgalmas egyéniség, a két világháború közötti Szatmárnémeti jelentős kulturális személyisége volt. Igazi polihisztor, egy modern reneszánsz ember, aki nagyon sok területen megpróbálkozott az önkifejezéssel, önmegvalósítással.

Figyelemre méltó a képzőművészeti tevékenysége, de emellett verseket, beszédeket, cikkeket írt, újságot, iskolai évkönyvet szerkesztett, házat tervezett és épített, tanított, volt iskolaigazgató, rendezett élőképet, állatkertet létesített, még a politikai életbe is belesodródott a magyar tanácsköztársaság idején.

Lényegében élte a közösségért felelős, kisvárosi tanult ember, alkotóművész életét, azzal az állandó, mindennap visszatérő hiányérzettel küszködve, hogy még rengeteg pótolnivaló akad környezetében a művelődési élet valamennyi területén.

Sarkadi Sándor több mint 50 éve halott, utolsó éveit társadalmilag elszigetelten élte, mert mint minden művész ő is rendkívül érzékeny és ebből adódóan sérülékeny volt. Szinte alig maradtak levelek, feljegyzések utána, a kismonográfia szerzőjének naplóról sincs tudomása, ezért ennyi év után bemutatásánál kénytelen elsősorban a barátok, ismerősök, tanítványok vele kapcsolatos vallomásaira hivatkozni.

A mindennapi élet próbatételeitől, kihívásaitól elszokott néhány műkritikus, művészettörténész talán állíthatja, hogy Sarkadi képzőművészeti tevékenysége nem igazán jogosít fel egy monográfia megjelentetésére. Vitathatatlan, hogy van ebben némi igazság is, különösen akkor, ha életművét összevetjük olyan kortársakéval, mint Popp Aurél, Ziffer Sándor, Krizsán János, Mohy Sándor, Incze János, Zolnay Géza és még sorolhatnám a neveket.

Ennek ellenére Muhi Sándor felvállalta ennek a kis könyvnek a megírását, többek között azért, mert Sarkadi földijeként és céhbeliként pontosan tudja mit jelentett, mit jelent ma is egy művésznek a kisvárosi lét vállalása. Naponta tapasztalhatjuk, hogyan szólnak bele ilyen körülmények között az alkotó lázadásaiba, álmaiba, kitörési kísérleteibe, valamint a közvetlen vagy tágabb értelemben vett környezet igénytelensége, közömbössége, érdektelensége...

A szervezők az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Az ákosi Holokauszt emlékmű.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: