2011-04-26 16:04:52• hírek • Szatmár.ro

Bemutatják Fodor István könyvét

Fodor István újságíró 2011. február 12-én, hirtelen és váratlanul távozott közülünk. 35 éves lett volna ez év április 24-én. Sem hozzátartozói, sem mi, a kollégái nem ocsúdtunk fel még mindig abból a megdöbbenésből és fájdalomból, melyet elvesztése okozott. Próbáljuk azt képzelni, hogy csak egy hosszabb terepmunkán van valahol, nemsokára visszatér, leül a számítógépe mellé, és tovább írja, írja rendületlenül a tudósításokat, krónikákat, élettörténeteket, beszámolókat, riportokat.

Első kötetének bemutatóján meghatottan beszélt arról, mennyire szereti az írást, választott hivatását, és a vidéket, mely fő érdeklődési területe volt. Ez még 2009-ben történt, amikor a Mesék a riportertarisznyából című kötete megjelent a Hírlap Könyvek sorozatban, válogatott írásait tartalmazva az előző csaknem tíz év terméséből.

Nem is olyan rég futólag említette, hogy ideje lenne immár egy második válogatásnak, mert megint összegyűlt jó pár érdekes riport, amelyek csokorba szedve ismét megjelenhetnének. Nem volt rá ideje, hogy véghez vigye az újabb elképzelést.
Ezt a feladatot Debreczeni Éva vállalta át helyette, összeválogatta legfontosabb írásait az utóbbi évekből, melyek a Szatmári Magyar Hírlapban jelentek meg, hogy mindazok újra olvashassák cikkeit, akik távozásába nem tudnak belenyugodni és akiknek mérhetetlenül hiányzik.

A kötet utószavában lelkipásztor édesapja emlékezik, mesél István fia születéséről, gyermekkoráról, ifjúságáról, a borító hátlapján pedig arról az utolsó, tragikus napról...

Legyen ez a könyv egy búcsúajándék, tőlünk, kollégáitól egy főhajtás, tisztelgés emlékének, újságírói-írói tevékenységének végső elismerése. Hogy ne felejtsék el nevét, és sokáig emlegessék, ki is volt Fodor István, a legközelebbi barátainak csak Rodrigo, a klasszikus értelemben vett, utolsó, valódi régi generációs, száguldó vidéki újságíró-riporter Szatmár megyében.
A kötet a Hírlap Könyvek sorozatban jelent meg, a Solstiţiu Kiadó segítségével, s bemutatójára április 29-én, pénteken 15 órakor kerül sor a Szatmári Magyar Hírlap szerkesztőségében, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: