2014-09-01 13:12:34• hírek • Szatmár.ro

Bem-megemlékezés Szatmárnémetiben és Szamoskrassón

Szeptember 5-én és 6-án is szerveznek megemlékezést Bem József tiszteletére.

Bem József, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kimagasló tehetségű tábornoka, a lengyel-magyar barátság örök példaképe, emlékezetét a szatmári magyarság is elevenen őrzi. 2014. szeptember 5-én, 17 órakor a Németi gyülekezeti teremben Kovács István történészprofesszor, volt krakkói főkonzul, „Bem tábornok. Az örök remény hőse" című új könyvének bemutatójára kerül sor. A jelenlevőket Nt. Sipos Miklós köszönti házigazdaként, majd Szőcs Péter, a Szent István Kör elnökének bevezetője után a szerző beszél a könyv megszületéséről, a Bemmel kapcsolatos kutatások újabb eredményeiről.

Másnap, 2014. Szeptember 6-án, 16 órakor, Bem József szamoskrassói szobrának megkoszorúzására kerül sor. Ezt követően a Darvay kúriában Kovács István beszél Bem József példamutatásáról, majd a helyi iskola tanulói mutatják be Elek György: Erdély Magyarország kulcsa (Bem-tábornok szamoskrassói éjszakája) című egyfelvonásosát Man Gabriella és Paku Fazekas Éva rendezésében.

A megemlékezés szervezésében részt vesz a szatmárnémeti Szent István Kör, a Németi Református Gyülekezet, Kolcs község polgármesteri hivatala és a szamoskrassói Bem József Iskola, támogató a szatmárnémeti RMDSZ.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: