2014-09-07 13:05:08• hírek • Kocsis Zoltán

Bem nem ismerte a reménytelenséget – ezt üzeni számunkra

Kicsik és nagyon, helybéliek és távolról érkezők Bem József tábornokra, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc lengyel hősére, kultikus figurájára emlékeztek szombaton Szamoskrassón. Az ünnepélyes eseményen részt vett többek között Kereskényi Gábor és Erdei D. István parlamenti képviselő, előadást tartott dr. Kovács István budapesti Bem-kutató.

A Szatmár megyei településen komoly kultusza van - Petőfi szavaival élve - „Osztrolenka véres csillagának": emléktábla, emlékszoba, mellszobor és a helyi általános iskola őrzi nevét és emlékét. Ennek oka, hogy Bem 1848. december 12-én este, az erdélyi hadsereg élén Szamoskrassón, Darvay Ferenc kúriájában szállt meg.

Ennek apropóján Szamoskrassón évről évre ünnepélyes keretek között emlékeznek meg Bem Józsefről. Erre a megemlékezésre idén szeptember 6-án, szombaton került sor. Az esemény nyitómozzanataként a jelenlévők megkoszorúzták Bem József mellszobrát. Koszorút helyezett el többek között Kereskényi Gábor, Domokos Sándor polgármester, Kallós Zoltán iskolaigazgató, Man Gabriella tanárnő.

Ezt követően a szép számú résztvevő a Darvay kúria alagsorába vonult, ahol dr. Kovács István professzor előadást tartott Bem Józsefről. Elmondta, „Bem tábornok. Az örök reménység hőse" című könyvének ötlete akkor született meg, amikor még 1968-ban autóstoppal bejárta Bem hadjáratának útvonalát Kolozsvártól Szászsebesig. A professzor előadásának központi gondolata Bem örök optimizmusa volt. Nem ismerte a reménytelenséget és ez az, ami mai korunk embere számára a legfontosabb üzenet lehet.

Az előadást követő kötetlen beszélgetésen dr. Kovács megalapozatlan és nevetséges kitalációnak nevezte azt a vádat, mely szerint Bem József és hadserege 40.000 románt mészárolt volna le Erdélyben. Emlékezhetünk rá, két évvel ezelőtt ezzel a történelemhamisító koholmánnyal próbálták rávenni a szamoskrassóiakat, változtassák meg iskolájuk nevét.

A történelmi előadást művészi követte: a Bem József Általános Iskola diákja bemutattál Elek György kollégánk „Erdély Magyarország kapuja. Bem tábornok szamoskrassói éjszakája" című egyfelvonásosát. Az eseményt Kocsis Boglárka és Paku Kitty ének-gitárszáma zárta.

Az egyfelvonásos szereposztása:
Bem József - Boros Gergő
Darvay Ferenc - Nagy Balázs
gróf Teleki Sándor - Őri Patrik
gróf Andrássy Aladár - Kajtár Erik
Rózsi - Paku Kitty
Böszörményiné - Kocsis Evelin
patvaristák- Bozsó Gergely és Domokos Szilárd
Rendezők: Man Gabriella és Paku Fazekas Éva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: