2009-04-24 13:02:14• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Belviszály a Magyar Polgári Pártban

A romániai Magyar Polgári Párt (MPP) kongresszusi határozatainak semmisnek nyilvánítását kérik a bukaresti törvényszéktől a párt helyi és megyei szervezeteinek vezetői - idézi a Krónikát a Magyar Távirati Iroda tudósítója..

A polgári pártban belviszályt kavaró döntések elleni kifogásaikat az elégedetlen MPP-tagok érintettként terjesztik a kongresszus határozatainak jogosságát elbíráló törvényszéki bírák elé.

A március 14-i gyergyószentmiklósi MPP-kongresszus határozataival foglalkozó törvényszéki tárgyalást május 8-ra tűzték ki. A pártok működését szabályozó törvény minden érintett számára lehetőséget ad kifogásainak ismertetésére, ezeket a testület figyelembe veszi a döntések jogosságának elbírálásakor.

A párt kongresszusán Szász Jenőt megerősítették pártelnöki tisztségében. A jelenlévők többsége valóban megszavazta a döntést, más kérdés, hogy a procedúrát a párttagok és a küldöttek egy része szabályellenesnek minősítette. Szász ugyanis előállt azzal a javaslattal, hogy a 144 országos küldöttön kívül kapjanak szavazati jogot a meghívottak is, például a tavalyi helyhatósági választásokon mandátumot szerzett tisztségviselők is. A küldöttek jóváhagyták az indítványt, így rajtuk kívül további 281 személy is voksolhatott.

Sokan vélték úgy, hogy Szász a szavazók számának  növelésével akarta biztosítani választási sikerét. Emiatt az elnök belső ellenzéke az alapszabályzattal ellentétesnek minősítette a határozatot. Indulatokkal terhes hangulatban folytatódott a kongresszus, a küldöttek egy része elhagyta a termet. Így a szavazati jogra szert tett 425 személyből csupán 289 voksolt az ülés végén. Szász 256 szavazatot kapott, pártelnöki mandátuma ezzel négy évre meghosszabbodott.

Gergely Balázs, aki a kongresszus vélt szabálytalanságai miatt lemondott az MPP kolozsvári elnöki tisztségéről, a Krónikát arról tájékoztatta, hogy a döntéssel egyet nem értők e törvénytelenségekre hivatkozva kérik: a bíróság tekintse semmisnek a Szász Jenő által előterjesztett dokumentumokat, ne fogadja el a kongresszus határozatait. Gergely úgy véli: ha a bíróság jogosnak találja kifogásaikat és elutasítja a gyergyószentmiklósi kongresszus döntéseit, a Magyar Polgári Párt vezetésének újból össze kell hívnia a kongresszust, így újabb tisztújításra kerülhet sor. 

Az MPP-t tavaly év elején jegyezték be pártként. Elődje a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) volt, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenlábasaként alapítottak meg. A "polgáriak" már 2004-ben részt akartak venni a romániai parlamenti választásokon, de akkor nem sikerült teljesíteniük a részvételhez szükséges feltételeket. Első és eddigi egyedüli választási megmérettetésük a tavaly nyári önkormányzati választás volt, amelyen 508 önkormányzati képviselői, 12 polgármesteri és 16 alpolgármesteri tisztséget szereztek meg, többnyire Székelyföldön.

A tavaly novemberi parlamenti választásokon az MPP és az RMDSZ megpróbált egyezséget kötni a közös választási szereplésről, de miután ez nem sikerült, a polgári párt úgy határozott, hogy szervezetként nem vesz részt a voksoláson, hanem független jelölteket támogat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: