2011-12-19 17:09:21• hírek • Szatmár.ro

Belülről újítják fel a Közigazgatási Palotát

Elfogadták a Szatmár Megyei Tanács tagjai a műszaki tanulmányt, mely alapján fel lehetne némileg újítani a Közigazgatási Palota azon részét, amelyben a Megyei Tanács mellett a prefektúra is működik. Ilyen típusú munkálatot átadása óta nem végeztek az épületben.

A Közigazgatási Palota épülete Szatmárnémeti egyik jelképe, akár tetszik nekünk lakosoknak, akár nem. Ebben az épületben működik a  Szatmár Megyei Prefektúra, a Szatmár Megyei Tanács és számtalan alosztály, igazgatóság. Az épület egy részében található a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal - ez az épületrész az utóbbi időben fel lett újítva, fűtésrendszere is különvált a másik két intézmény fűtését ellátó rendszertől.

A Szatmár Megyei Tanács döntése alapján elkezdődhet az épület felújítása, igaz, csak belülről. A falak szigetelését a belső oldalról fogják megoldani, kicserélik a nyílászárókat, felújítják a fűtési rendszert, ugyanis Csehi Árpád elmondása szerint a csövek legtöbbje elavult, szivárog - tehát pontosan olyan, mint amihez közel harminc éve senki sem nyúlt. A fűtésrendszer hiányosságai miatt a téli időszakban a tizedik emelettől kezdődően nehezen lehet munkára alkalmas körülményeket biztosítani, ráadásul a gázszámla is hatalmas, hiszen a nem megfelelően záró ajtók-ablakok miatt hatalmas a hőenergia-veszteség.

Csehi elmondása szerint a teljes felújításra nehéz lenne előteremteni a szükséges összeget, most a fentebb említett munkálatokra írnak ki közbeszerzési pályázatot. Mivel az ilyen eljárások rendszerint legalább hat hónapot vesznek igénybe, a munkálatokat gyakorlatilag csak június-júliusban lehet majd elkezdeni. A felújítás elvégzésére 2 év áll rendelkezésre, a számítások szerint az ára 22 milió lej.

A Szatmár.ro kérdésére, mely szerint lehetne-e kezdeni valamit a szürke épülettel, hogy kicsit szebb, vagy legalább kevésbé szürke legyen, Csehi elmondta: a legköltséghatékonyabb megoldásnak az épület különböző színű megvilágítását látja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: