2014-02-07 16:19:30• hírek • MTI

Belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes lesz Klaus Johannis

Négy új minisztert jelöltek a bukaresti kormányba a román liberálisok. A jelöltek korábban megüresedett miniszteri posztokat töltenek be, vagy olyan korábbi miniszterek helyére kerülnek, akiket leváltottak, mert  teljesítményökkel elégedetlenek voltak.

Az új belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere lesz, aki 2009-ben miniszterelnök-jelölt volt. Ő a január végén lemondott Radu Stroe helyét foglalja el a belügyi tárca élén. A Daniel Chitoiu csütörtök esti lemondása után a pénzügyminiszteri tisztségre Eugen Nicolaescut javasolták, aki a mostani kormányban eddig az egészségügyi tárcát vezette. Ez utóbbi megüresedett minisztérium élére a liberálisok Cristian Busoit jelölték, aki az országos egészségügyi biztosítót vezette. A gazdasági minisztérium élére Teodor Atanasiut javasolták, aki a leváltott Andrei Gerea helyét veszi át.

Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke elmondta: az új jelölésekkel remélik, szervezettebb és hatékonyabb kormányzati munkát végeznek a liberális miniszterek. Az új minisztereket Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnöknek kell felterjesztenie kinevezésre az államelnökhöz. Antonescu szerint Pontával már egyeztetett, és a kormányfő elfogadta a liberálisok javaslatait.

Egyes bukaresti elemzők szerint a PNL vezetősége már hosszabb ideje tárgyalt kormányátalakításról, ugyanis elégedetlenek voltak, hogy a liberálisok kormányzati jelenléte nem elég hangsúlyos, és jobboldali pártként háttérbe szorulnak a szociáldemokrata kormányzati partnerük mellett.

Eddig a miniszterelnök-helyettesi tisztséget Chitoiu töltötte be, akiről a román média azt állítja, közelebb állt a szociáldemokratákhoz, mint a liberálisokhoz, és ezért is rendült meg a bizalmuk a liberálisoknak benne. Johannis a PNL második emberének számít, ő tölti be a párt első alelnöki tisztségét, és most ő lesz a Ponta-kormány liberális miniszterelnök-helyettese. Atanasiu is tapasztalt politikus, ő a 2004 és 2008 között regnáló Tariceanu-kormányban is volt már védelmi miniszter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: