2014-04-29 13:25:39• hírek • Kocsis Zoltán

Még idén felújítja Lükő Béla kriptáját a református egyház, de egyedül nem megy

Közel hatvan éve volt bezárva dr. Lükő Béla világhírű orvos kriptája Szatmárnémetiben, a vasút  melletti református temetőben. Az idő vasfoga pedig a legnagyobbak végső nyughelyét sem kíméli. Éppen ezért a református egyházmegye a kripta felújításáról döntött, a teljes renováláshoz azonban segítségre van szüksége.

Lükő Béla minden kétséget kizáróan egyike Szatmárnémeti legnagyobb, legkiemelkedőbb szülötteinek. Sebészorvosként az I. világháború során vált világhírűvé, amikor katonaorvosként olyan koponyaműtéteket végzett, amelyek eredményei világviszonylatban is egyedülállóknak bizonyultak. A háború végeztével az ő tervei alapján hozták létre Szatmárnémeti első kórházát. Mindemellett Berlinben tanult tüdősebészetet, de kiemelkedő eredményeket ért el többek között hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében. Százezernél több műtét, számos tudományos közlemény és önálló eljárás fűződik a nevéhez. Tudományos szakfolyóiratokban megjelent tanulmányai szövettani kérdésekről, a róla Lükő-féle gombnak elnevezett váladéklevezetésről, a háborús koponyaműtéteknél szerzett tapasztalatairól, valamint a központi idegrendszer sérüléseiről szólnak.

Dr. Lükő Béla szinte teljes élete Szatmárnémetihez kötődik. Itt látta meg a napvilágot 1883. június 4-én és itt halt meg 1936. május 2-án. Népszerűségéről, elismertségéről mindennél többet elmond, hogy temetésén a korabeli feljegyzések szerint mintegy 20 ezren vettek részt. Mindezt olyan körülmények közepette, hogy Szatmárnémeti lakossága abban az időben alig haladta meg az 51 ezret! Emlékét mellszobra őrzi az általa alapított kórház előtt, hamvait pedig az általa építtetett és még életében elkészült kripta őrzi a vasút melletti református temetőben.

A kriptában fiókszerűen három holttest van elhelyezve: dr. Lükő Béláé, feleségéé, illetve egy ismeretlen személyé. „A második világháború után egy nő jelentkezett a református egyháznál és azt kérte, ha meghal, temessék Lükő Béla kriptájába. E szokatlan gesztus hálája kifejezése kívánt lenni, mivel állítása szerint Lükő Béla korábban megmentette az életét", mesélte a Szatmár.ro megkeresésére Korda Zoltán lelkipásztor. „Az egyház engedélyezte a temetést, sajnos azonban a nő neve és személyazonossága valamilyen oknál fogva nem került be a hivatalos dokumentumokba, így nem tudni, ki volt ő", tette hozzá a kripta tulajdonjoga felett rendelkező egyházközség lelkipásztora.

Lükő Béla felesége 1954-ben hunyt el és akkor került férje mellé. Mivel ő katolikus volt, nyughelyét a katolikus egyház megszentelte. Ez az egyik oka annak, hogy a kriptát a temetése óta eltelt hatvan éve nem nyitották fel. Az eredeti elképzelések szerint kápolna szerepét is betölteni szándékozó (ám Korda Zoltán elmondása szerint ilyen minőségében soha nem használt) kriptát előbb 1987-ben újították fel, ám csak a külsejét. Mivel akkor igen rikító színűre festették, 1991-ben az egyházközség átfestette. Saját költségén.

Mint ahogy a presbitérium és a temetőgondnokság márciusi döntését követően a Láncos-templom egyházközsége eldöntötte: saját forrásaiból még az idén felújítja a kripta külsejét. Mivel az egyházközség ezzel párhuzamosan egy imaházat is épít, anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé, hogy a belső részét is renoválják. Éppen ezért folyamodtak támogatásért a helyi önkormányzathoz. „Reméljük sikerül támogatást szereznünk, mert teljesen fel szeretnénk újítani ezt a történelmi jelentőségű épületet", mondta Korda Zoltán.

Már csak azért is, mert az idő nem kímélte a kriptát. Mivel az alap nincs szigetelve, az elmúlt közel egy évszázad alatt a talajvíz könnyedén bejutott és óriási pusztítást végzett. Az épület alapja egy helyen jól láthatóan be van omolva - nem tudni, ehhez esetleges sírrablóknak van-e közük. Sajnálatos módon a koporsókat tartó álmennyezet is beszakadt, így a koporsók is megsüllyedtek.

Mindez akkor derült ki, amikor néhány hete az illetékesek hatvan év után megnyitották a kriptát, ugyanis egy dokumentumfilm készül a város neves szülőttéről. „Amennyiben sikerül egyéb forrásokat szereznünk, akkor a katolikus egyház jóváhagyásával hozzálátunk a felső felújításokhoz is. Ez azonban immár bonyolultabb eljárás, többek között régészeti felügyelet is szükséges hozzá", jelentette ki Korda Zoltán. „Minden segítségre, minden egyes felajánlásra szükségünk van tehát ahhoz, hogy Szatmár ezen óriásának sírhelyének méltó állapotát visszaállítsuk", tette hozzá.

A Szatmár Megyei Tanács hétfői ülésén Lükő Béla „kései kollégája", dr. Virgil Enatescu pszichiáter egyben tanácsos az intézmény vezetőinek figyelmét is felhívta a problémára, egyben a segítségét kérte. Adrian Stef tanácselnök - verbálisan legalábbis - a Megyei Múzeumot ruházta fel a feladattal, vizsgálja meg, a tanács miként járulhat hozzá a renováláshoz. A Szatmárnémeti Városi Tanács pedig elvileg májusi ülésén dönt a támogatásról.

Reméljük a kripta nem jut a Pannónia szálló, a Tabajdi patika vagy az egykori Agrárbank sorsára....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: