2015-08-28 09:48:42• hírek • MTI

Belgrádban tárt karokkal fogadják a menekülteket

A szerb fővárosban sokan tárt karokkal fogadják a közel-keleti országokból érkező, az országon áthaladó menekülteket, a lakosság jelentős része igyekszik nekik segíteni, ahol tud - írta helyszíni riportjában az AFP, rámutatva, hogy a helyiek emlékezetében élénken él a több százezres menekültáradatot kiváltó délszláv háború.

A francia hírügynökség megszólaltatott egy belgrádi lakost: Gordan Paunovicra felkavaró hatással volt, amikor találkozott egy szíriai családdal egy fővárosi parkban, ezért számos honfitársához hasonlóan úgy döntött, hogy lehetőségeihez mérten megpróbál segíteni az országon keresztül az Európai Unióba tartó menekülteknek. Az ismert szerb dj a találkozás után egész éjszaka nem tudott aludni, és végül másnap visszament a parkba feleségével együtt.

"Vittünk egy terítőt és rendes ételeket, nem valami gyorséttermi kaját zacskóban, hanem olyasmiket, amik egy igazi családi ebédre emlékeztetnek" - mesélte a férfi, hozzátéve, hogy ez csak a kezdet volt, amelyet számos hasonló tett követett.

A szerb főváros lakosai az utóbbi hetekben tanúbizonyságot tettek szolidaritásukról az illegális bevándorlók iránt, akik egy jobb élet reményében indultak Európába. A belgrádiaknak még élesen él az emlékezetükben a kilencvenes években kirobbant délszláv háború, amely miatt százezrek váltak menekültté. A városban együttérzéssel fogadják a közel-keleti menekülteket, élelmiszert, gyógyszert és ruhákat gyűjtenek nekik. A belgrádi önkormányzat létrehozott egy információs központot, ahol a rászorulók arab, fárszi és urdu nyelven kaphatnak orvosi és pszichológiai segítséget.

"Az emberek megállás nélkül ruhákat, élelmiszert és pénzt hoznak nekünk. Játszanak a gyerekeinkkel, így segítve, hogy egy percre elfelejtsék azokat a borzalmakat, amelyeket át kellett élnünk" - mondta a 28 éves szíriai Hiba, aki lányával és három unokahúgával utazik Németország felé, ahol két testvére él. A jogász végzettségű nő azt reméli, később férje és két fia is csatlakozhat hozzájuk, akiknek egyelőre Damaszkuszban kellett maradniuk.
"A rémálom után, amelyet három napon keresztül át kellett élnünk a macedón határnál, ahol a rendőrök megvertek minket, úgy érezzük, hogy szívesen látnak minket Szerbiában, a rendőrök játékokat osztogatnak a gyerekeknek" - közölte.

A Belgrádba érkező menekültek többsége a központi pályaudvar melletti parkokban tölti idejét, mielőtt továbbállna Nyugat- vagy Észak-Európa felé. Többen sátrakat állítottak fel, mások csak a kihelyezett mosdókat veszik igénybe. A gyerekek a helyiekkel barátkoznak, akik gyakran édességgel kínálják őket. A migránsok innen északra, Magyarország felé veszik az irányt.

Az AFP szerint a szerb közösségi oldalak megkérdőjelezhetetlen szerepet játszottak a társadalom mobilizálásában. "A háború emléke hozzájárult az empátiához. Mindenki igyekszik segíteni, ahol tud" - mondta Susanne Simon-Paunovic, a népszerű dj felesége. "Amikor kimegyek a piacra, hogy gyümölcsöt vegyek a menekülteknek, az árusok mindig hozzátesznek ingyen egy-két kilót, miután meghallják, hogy kiknek lesz" - tette hozzá.

Szerinte az illegális bevándorlókkal töltött idő, a rájuk fordított figyelem még a konkrét anyagi segítségnél is fontosabb. "Ha leülünk velük enni, eltöltünk velük egy kis időt, akkor visszanyerik a méltóságukat, és ez az, amire a legnagyobb szükségük van" - vélte Susanne Simon-Paunovic.

A menekültek által az úti céljukra való megérkezésük után küldött köszönőlevelek értéke felbecsülhetetlen - hangsúlyozta egy Belgrádban élő német nő, aki nyelvleckéket ad a városba érkező szíriai gyerekeknek és együtt rajzol velük. "Egyik nap rózsákat vittünk a nőknek és a gyerekeknek. Később, amikor a gyerekekkel játszottam, az anyák odajöttek és beborítottak minket virágszirmokkal, egyikük pedig azt mondta: +Belgrád a leggyönyörűbb város, ahol eddig voltunk+" - mesélte.

Ugyanakkor Belgrádban sem mindenki lelkesedik a migránsok iránt. Jelena Milic, egy menekültsegítő csoport munkatársa elmondta, számos idegengyűlölő üzenetet kaptak, többen meg is fenyegették őket. Szélsőjobboldali csoportok és pártok egy, a magyarországihoz hasonló kerítés felépítésére szólítottak fel a macedón határon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: