2015-04-22 10:03:39• hírek • MTI

Belgrád fő célja az uniós tagság

Szerbia elsődleges stratégiai célja, hogy az Európai Unió tagja lehessen - jelentette ki Brüsszelben Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, miután találkozott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

Vucic azt is közölte, hogy kormánya folytatja a "kemény" gazdasági reformokat, a deficit és államadósság lefaragásával pedig szerinte országa "jól áll".
"A politikai reformok terén viszont valóban sok még a tennivaló" - ismerte el Vucic, miután Tusk megjegyezte, hogy Szerbiának folytatnia kell a reformokat, a többi között a jogállamiság terén is. A szerb kormányfő elmondta, hogy teljesen egyetért Tusk helyzetértékelésével.

A miniszterelnök elmondta, hogy este koszovói kollégájával, Isa Mustafával tárgyal az unió által előmozdított párbeszéd, normalizációs folyamat keretében. Aleksandar Vucic egyúttal reményét fejezte ki, hogy hamarosan újabb eredményekről számolhat majd be, "Koszovó és Metohija" békéjének megőrzése érdekében, s hogy a Nyugat-Balkán országainak jövője pozitívan alakuljon.
Vucic arról is említést tett, hogy szerinte országa kiérdemelte, hogy júniusban megnyissák a csatlakozási tárgyalások első fejezetét.

A szerb kormányfő nem sokkal korábban részt vett öt másik nyugat-balkáni ország miniszterelnökével azon a találkozón, amelyen Johannes Hahn bővítési tárgyalásokért, valamint Violeta Bulc közlekedésért felelős uniós biztos fogadta őket. A találkozón Szerbia, Montenegró, Macedónia, Albánia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina vezetői a regionális együttműködés fontosságát hangsúlyozták, s erről közös nyilatkozatot is elfogadtak.

A nyilatkozat szerint a térség országainak egymással és az unióval való összekapcsolása kulcstényező a régió gazdasági fejlődése és a munkahelyteremtés szempontjából. Ezért arról is döntöttek, milyen projektek révén kapcsolják össze ezeket az országokat az EU közlekedési hálózataival. Erről egy 34 szárazföldi, tengeri, folyami és légi útvonalat és létesítményt érintő projektlistát fogadtak el, amely a többi között a magyar határtól Belgrádig vezető út és vasútvonal, valamint a Tisza magyar határtól a Dunáig tartó szakaszának fejlesztését is tartalmazza.

A listán emellett mind a hat nyugat-balkáni ország fővárosának repülőtere is szerepel, mint fejlesztési prioritás, továbbá az újvidéki és a belgrádi folyami kikötő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: