2017-04-06 10:28:41• hírek • MTI/AFP

Beletörődő turisták Nagy Péter városában

fotó: www.viajararusia.ru
fotó: www.viajararusia.ru

Az egykori orosz birodalmi fővárosban tartózkodó turisták megtanultak nem tudomást venni egy esetleges merénylet kockázatairól - írja helyszíni riportjában az AFP azután, hogy halálos áldozatokkal járó robbantás történt a szentpétervári metróban.

"Zéró kockázat sehol sincs, mégsem zárkózunk be és maradunk odahaza" - mondja Nina Bollen holland diáklány, az Ermitázs látogatója, aki barátaihoz jött néhány napra Oroszország második legnagyobb városába. Szentpétervárt hétfőn rázta meg a robbantás: az orosz hatóságok szerint egy 22 éves, Kirgizisztánban született, de orosz állampolgárságú férfi, Akbarzson Dzsalilov hozta működésbe a pokolgépet. Tizennégyen meghaltak, a sebesültek száma több tucat.

Hivatalos adatok szerint a 18. század hajnalán alapított város palotáit, csatornáit és templomait 2016-ban 2,8 millió külföldi turista látta. A turizmus létfontosságú a városgazdálkodás számára, s kettőzött erővel igyekeznek minél több új turistát a városba csábítani, mostanában kínaiakat. A Palota téren, pár lépésre az Ermitázstól, ahol megszigorították a biztonsági intézkedéseket, más napoktól eltérően kisebb a tömeg. A kínai csoportok azonban továbbra is kerülgetik Nagy Katalin és Nagy Péter másait, vagy a léggömbökkel játszadozó gyerekeket.

Lisa és Fréderic, egy francia pár alig érzékelte a tragikus eseményeket. "Látni lehetett virágokat és gyertyákat, de nem gyűltek össze embertömegek úgy, mint Párizsban" - mondja a fiatalember. A Nyevszkij sugárúton, a város főútján a turisták csoportjai továbbra is válogatnak az emléktárgyakat árusító üzletek színes orosz babái között. Alig veszik észre azokat a járókelőket, akik virággal a kezükben igyekeznek a metrókijáratoknál kialakított ideiglenes emlékhelyekhez.

Az Izsák székesegyház lábánál az emeletes piros turistabuszok ismét megtalálták helyüket, sokan vannak a  kupola balusztrádján. A székesegyházban az elsők között miséztek hétfőn, a merénylet után az áldozatok emlékének adózva. A helyi illetékesek is igyekeznek nyugodtnak látszani. Azt igérik, hogy mindent megtesznek a kereskedelem és szállodák szempontjából oly fontos turisták biztonsága és nyugalma érdekében.

"Olyan világban élünk, ahol létezik a terrorizmis rákfenéje. Azt tudom mondani mindazoknak, akik Párizsba vagy Londonba mennek, hogy jöjjenek hozzánk" - agitál Georgij Poltavcsenko, a város kormányzója. Még túlságosan korai lenne felmérni a hétfői merénylet kihatását a turizmusra, s az idegenforgalmi szakemberek igyekeznek optimista arcukat mutatni. "Lehetnek lemondások, de a kereslet továbbra is igen nagy. A nyárra már minden szállodai helyet lefoglaltak" - húzza alá Irina Tyurina, az utazásszervezők oroszországi szövetségének szóvivője.

A francia utazási irodák szindikátusa ugyancsak kételkedik abban, hogy nagy visszaesés következne be. "Lelassulhat az áradat, de csak időlegesen, rövid időre, mivel a merényletek, sajnos, szinte megszokottá váltak" - mondja Jean-Pierre Mas elnök. A 33 éves Nick Hewitt mindenesetre kategórikusan fogalmaz a Néva partján. Az amerikai turista Londonban volt, amikor merénylet történt a parlament közelében. Mint mondja, európai útja "business as usual" jellegű lesz, mintha mi sem történt volna.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: