2011-01-07 17:22:13• hírek • MTI

Belépünk vagy nem lépünk?

Nem lesz márciustól Románia és Bulgária tagja a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezetnek - jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség uniós diplomaták közlésére hivatkozva.

A két ország Schengen-csatlakozása a magyar EU-elnökség egyik célkitűzése, de Bukarest és Szófia felkészültségét illetően több ország kételyeket táplál, főként abban a tekintetben, hogy a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem nem elég hatékony. Megfogalmazódnak olyan aggályok, hogy a körözött személyekről és gépkocsikról szóló adatokat tartalmazó schengeni információs rendszer valóságos kincsesbánya lehet a bűnözők kezében, ha esetleg hozzáférnek. Franciaország és Németország nyíltan megfogalmazta azon közös álláspontját, hogy Románia és Bulgária felkészültsége egyelőre nem kielégítő.

Az AFP-nek nyilatkozó uniós diplomaták egyike azt mondta, hogy Párizs és Berlin nem elszigetelt álláspontot képvisel, hanem mintegy tucatnyi EU-ország vallja ezt a nézetet.

Egyelőre azonban nem született hivatalos döntés a kérdésben. Az uniós belügyminiszterek január 19-20-án Magyarországon informális találkozót tartanak, február 24-én pedig hivatalos tanácskozásra ülnek össze Brüsszelben. Lehetséges, hogy ez utóbbi ülésen a magyar elnökség napirendre tűzi a kérdést - az informális találkozóknak nincs hivatalos napirendje, és ott hivatalos döntések sem születnek -, de a francia hírügynökségnek több diplomata azt mondta, hogy ebben az esetben a döntés negatív lesz.

Pintér Sándor belügyminiszter szerdán azt mondta Budapestre látogató külföldi újságíróknak: a szakértői vélemények január végi közzététele után kell megvitatni a további teendőket. A miniszter utalt arra, hogy a schengeni övezetbe való beengedéshez a tagországok mindegyikének az egyetértésére van szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: