2014-02-10 09:42:43• hírek • MTI

Belépett a Népi Mozgalom Alapítványba Emil Boc

Belépett a Traian Basescu elnök támogatói által létrehozott Népi Mozgalom Alapítványba Emil Boc volt miniszterelnök, Kolozsvár polgármestere.

A belépést maga Boc jelentette be az alapítvány kolozsvári konferenciáján, amelyen Traian Basescu államfő is előadást tartott. Boc elmondta, a Népi Mozgalom Alapítványhoz való csatlakozásával a jobboldal összefogását szeretné szolgálni, hogy megnyerhessék az őszi elnökválasztást. Azt is hozzátette, hogy nem kíván a jobboldal államfőjelöltje lenni, de segíthet a megfelelő jelölt kiválasztásában.

A Népi Mozgalom Alapítvány a január végén bejegyzett jobbközép Népi Mozgalom Párt (PMP) háttérintézményének számít. Az alapítvány és a párt többnyire azokat a politikusokat tömöríti, akik kiváltak a szintén jobbközép Demokrata Liberális Pártból (PDL).

A román sajtó korábban arra figyelmeztetett, hogy Emil Boc késélen táncol, ha a Népi Mozgalomhoz közeledik. Polgármesteri mandátumát ugyanis a PDL színeiben szerezte, és a politikai migrációt korlátozó törvény szerint pártja elhagyása mandátuma elvesztésével járna.

Vasile Blaga, a PDL elnöke Boc lépésére reagálva elismerte, hogy nincs összeférhetetlenség az alapítványi tagság és a párttagság között, de úgy vélte, Kolozsvár polgármestere inkább zsákutcába lépett mint alapítványba. Blaga a Digi 24 televíziónak nyilatkozva hozzátette, pártja megvitatja Boc lépését.

A kolozsvári konferencián felszólaló Traian Basescu államelnök arra kérte a Népi Mozgalom politikusait, hogy ne támadják a Demokrata Liberális Pártot. "Ez nem lenne morális, hiszen végső soron mindannyian tartozunk valamivel a PDL-nek" - fogalmazott az elnök.

Traian Basescut a PDL jelöltjeként választották két alkalommal is Románia elnökévé. A párt azonban - azt követően, hogy 2012 júniusában Vasile Blaga került az élére - eltávolodott az elnöktől. A román sajtó tényként kezeli, hogy Traian Basescu elnöki mandátuma lejárta után a Népi Mozgalomban folytatja politikai pályafutását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: