2009-11-17 15:12:39• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Belebukhat Basescu az Omar Hajszam-ügybe

Azzal vádolja Traian Basescu államfőt egy volt román ügyész, hogy futni engedte a terrorizmus vádjával húsz év börtönbüntetésre ítélt Omar Hajszam szíriai-román állampolgárságú üzletembert.

Hajszamot három román újságíró iraki elrablásának megszervezésében találták bűnösnek néhány évvel ezelőtt. Az ügyben most először szólalt meg Ciprian Nastasiu volt közvádló, újabb részleteket közölve egy amerikai-román újságíró könyvében az emberrablás titokzatos ügyéről, amely alaposan felzaklatta a romániai közéletet az elmúlt években.
A 2005-ben Irakban túszul ejtett újságírókat végül sikerült kiszabadítaniuk a román hatóságoknak, de az ügy számos részletét azóta is homály fedi, mivel azóta sem ismertették a túszejtés és a kiszabadítás körülményeit. Arra hivatkoztak, hogy az információk egy része államtitoknak minősül.

A túszejtés kapcsán a román legfelsőbb bíróság húsz év börtönbüntetésre ítélte a terrorizmussal vádolt Omar Hajszam szíriai-román állampolgárságú üzletembert, akit az elrablás megszervezésében találtak bűnösnek. Hajszamot távollétében ítélték el, mivel szabadlábra helyezése után elmenekült Romániából.
A román legfelső igazságszolgáltatási tanács éppen Nastasiut hibáztatta Hajszam meneküléséért, ezért a közvádlónak távoznia kellett a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségről, így ma már csak "magánemberkén" nyilatkozik az ügyről.


A romániai újságírók az elrablóik fogságában
A romániai újságírók az elrablóik fogságában


Közlésének újdonsága az, hogy bár Románia 13 millió eurót költött a túszul ejtett újságírók kiszabadítására, tudomása szerint ebből 3 milliónak nyoma veszett. A volt ügyész azt is felidézi, hogy Hajszam a vallomásában - amelynek jegyzőkönyveit a román sajtó közölte - folyton egy bizonyos "professzorra" hivatkozott, aki állítólag szavatolta neki, hogy távozhat Romániából. Nastasiu a könyvben azt állítja, hogy ez a rejtélyes "professzor" nem más, mint Traian Basescu.
Az államfő sietett cáfolni ezeket a vádakat, s a vasárnap esedékes államelnök-választás előtti lejáratási kísérletnek nevezte a könyvben foglaltakat. Bírálta Mircea Geoana szociáldemokrata elnökjelöltet is, akit legfőbb riválisának tartanak a választáson. Basescu úgy véli, hogy a könyv szerzői éppen Geoana "barátai". Leszögezte: "a választásokat nem lehet megnyerni a titkosszolgálatoktól elcsent dossziékkal".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: